Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

‘Plan voor ziekteverzekering Suriname haalbaar’

20/05/2013

PARAMARIBO – Het plan van de regering Bouterse-Ameerali om zestigplussers en kinderen onder de zestien jaar die nog niet verzekerd zijn via het Staatsziekenfonds te verzekeren is haalbaar, beoordeelt financieel analist Robby Makka. “De uitgave is niet zo groot dat de economie die niet kan dragen”, zegt Makka tegen de Ware Tijd. “Het is slechts een economische en sociale omzetting.”

Wel moet de regering transparant te werk gaan. De huidige bestanden van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) zijn vervuild. Het ministerie geeft ‘on- en minvermogenden’ kaarten af om ziektekosten vergoed te krijgen, maar dat systeem is fraudegevoelig.

Eerder zei Henny Staphorst, namens het tripartiet overleg betrokken bij de opzet van het sociaal zekerheidsstelsel, dat er al voldoende was begroot voor de invoering van de maatregel. Makka sluit zich daarbij aan. “Sozavo en vooral Volksgezondheid hebben genoeg begroot, en er is in de afgelopen twee jaar al een onderrealisatie geweest van 40 tot 50 procent.”

Makka noemt het sociaal zekerheidsstelsel een eerste levensbehoefte voor de economische politiek van deze regering. De kosten voor de invoering van dit stelsel kunnen ook worden gedekt door internationale samenwerking. Zo is er projectfinanciering vanuit de IDB (Inter-American Development Bank). “Internationaal bestaan er vele potten voor een dergelijke ‘operatie’ “, meent Makka.

De invoering van de ziektekostenverzekering moet problemen met het huidige Sozavo-bestand aanpakken. “Het was eerst een ‘KTPI-bestand’, toen een ‘PL-bestand’, en nu een ‘Abop-bestand'”, zegt Makka. De recente aanvaring tussen Abop en PL over Commewijne toont volgens hem de zwakte van het huidige systeem aan.

De invoering van het sociaal zekerheidsstelsel wordt voorbereid door een commissie onder leiding van het Kabinet van de Vicepresident. De regering heeft accountantskantoor KPMG ingehuurd om een voorstel te schrijven. De commissie voert regelmatig overleg met KPMG over de voortgang.

Bron: De Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top