Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Personeelstekort Volksgezondheid vertraagt medisch onderzoek op Aruba

WOENSDAG, 28 NOVEMBER 2012

ORANJESTAD — Directie Volksgezondheid wil zo’n 100 leerlingen en daarnaast docenten van Colegio Arubano Oranjestad vanaf volgende week maandag laten testen op tuberculose, nadat afgelopen vrijdag bij een examenleerling open tbc is vastgesteld. De leerling ligt sinds begin vorige week in het ziekenhuis, zo meldt Colegio Arubano. Gebrek aan mankracht bij Dienst Besmettelijke Ziekten (DBZ) is de reden waarom de testen niet eerder kunnen plaatsvinden.

Op de vraag van Amigoe of er, gezien de lange tijd tussen de diagnose bij de patiënt en het medisch onderzoek op school, dan geen besmettingsgevaar is voor bijvoorbeeld klasgenoten of andere direct betrokkenen, zegt epidemioloog Maribel Tromp van DBZ dat bij klasgenoten op dit moment geen symptomen zijn vastgesteld en dat ook familieleden al zijn onderzocht. De kans op verdere verspreiding van tbc acht Tromp overigens niet zo groot. Volgens haar is griep sneller van mens tot mens over te brengen door bijvoorbeeld te hoesten, dan tbc.

Privacy voorop

Dat de leerling de gevaarlijke variant van open tbc heeft, weet Amigoe van Colegio Arubano. DBZ wilde dit niet publiekelijk bekend maken. Tromp stelt zelfs dat het de school was die besloot om via een persconferentie het tbc-geval bekend te maken. DBZ vond dat ‘onbegrijpelijk’, aldus Tromp. “We hebben op Aruba te maken met privacy wetgeving en we mogen niet zomaar informatie over een patiënt naar buiten brengen.” Doordat de school dit toch heeft gedaan en op de website in een brief heeft aangegeven dat het om een leerling uit klas H5H gaat, komt de privacy van deze leerling in het geding, vindt Tromp. “Wij hadden binnenkort een informatie-avond voor ouders en anderen betrokkenen willen organiseren om uit te leggen wat tbc is, maar geen persconferentie.”

Overigens zeggen zowel rector Hans van Tuijl als epidemioloog Tromp dat, als het organisatorisch had gekund, het medisch onderzoek eerder was gestart. Van Tuijl geeft daarbij aan dat het onderzoek niet eerder dan volgende week kan plaatsvinden omdat de testspullen niet op voorraad zijn op Aruba en vanuit Curaçao moeten komen. Tromp reageert daar verbaasd op. “Die woorden zijn voor rekening van de rector, dat heb ik niet gezegd.” Tromp laat weten dat de in te zetten onderzoeksmethode, de mantoux-test, een onderhuidse prik met een naald inhoudt. “Dat is een medische handeling die alleen door opgeleid personeel mag worden gegeven. En helaas beschikken we bij DBZ maar over vier tot vijf van deze mensen. Dat is in verhouding tot de onderzoeksgroep van 100 personen natuurlijk erg weinig. Dus duurt het allemaal wat langer.” Ze vertelt ook dat het tijd kost om op school roosters en klassenlijsten op te vragen, om op die manier de te onderzoeken leerlingen en docenten te kunnen indelen. Want, aldus Tromp, dit onderzoek mag ook niet ten koste gaan van lessen. En vergeet ook niet dat we niet zomaar de school kunnen binnenstappen om het medisch onderzoek te starten. Ook om die reden, zegt de epidemioloog, had het medisch onderzoek niet nu al kunnen starten.

Share this page:
« Back
Back to Top