Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Pensioensverhoging ex-landsdienaren in Suriname een feit

DE WARE TIJD:

22/11/2012

Paramaribo – “Ik ga nu een portie eten kopen en dan mi o bai wan biri. Eindelijk krijgen we die verhoging”, glundert een ge- pensioneerde vrouw tegen andere vriendinnen. “Ja hoor, we verdienen die waardering, want we hebben hier hard voor gewerkt”, klinkt de oud- onderwijzeres Edith de Bruin (77) instemmend. Gepensioneerden konden hun geluk niet op toen voorzitter Armand Deekman van de Bond voor Belangenbehartiging van Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gisteren de hoogte van de pensioenverhoging aan hen meedeelde.

Percentage

Ambtenaren die vóór 1 januari 2008 met pensioen zijn gegaan, krijgen een verhoging van 46 procent, terwijl landsdienaren die na 1 januari 2008 de gepensioneerde leeftijd hebben bereikt er met 22 procent op vooruit gaan.

Pensioenen van de laatste groep zijn vanwege de invoering van Functie Informatie Systeem Overheid (FISO) in 2008 reeds verhoogd. Totaal gaat het om 17.000 gepensioneerde landsdienaren die eind december het verhoogde pensioen zullen krijgen. Ook de vermeerdering van het pensioen van de maand november wordt toegevoegd bij de uitkering van het einde van het jaar.

Ondanks dat bepaalde collega’s hoger in rang waren ingeschaald dan de voormalige politieagent Ferdinand Tjoe-Ny, verdienden zij bij hun pensionering veel minder dan hij.

“Ik ben echt blij dat ze eindelijk de waardering krijgen, waar ze al jaren recht op hebben”, benadrukt de gepensioneerde.

Als de pensioenen worden uitbetaald, is de inwerkingtreding van het welvaartsvaste pensioenfonds een feit. Dit betekent dat bij elke salarisverhoging van de werkende ambtenaren de pensioenen zullen worden aangepast. “Stel dat je op zestigjarige leeftijd SRD 1.000 krijgt en je leeft tot je 90ste… Je kunt dan in de dertig jaren niet diezelfde uitkering krijgen”, weet De Bruin. Volgens bondsvoorzitter Deekman strijdt zijn organisatie sinds 1984 voor realisatie van het welvaarts- vaste pensioenfonds. De meesten die dit initiatief hebben genomen, leven volgens de voorzitter niet meer.

Uiteindelijk is het welvaartsvaste pensioenfonds in 2008 wettelijk ingesteld, maar tot uitbetaling van pensioengelden nooit gekomen. “We gaan met het Ministerie van Binnenlandse Zaken in overleg hoe en wanneer de gelden met terugwerkende kracht zullen worden uitbetaald”, geeft de voorzitter aan.

Het bondsgebouw van de BBGO aan de Burenstraat was gisteren bomvol. Sommigen moesten zelfs genoegen nemen met een plaats buiten het gebouw. “Wanneer het gaat om verhoging van gelden wordt de vergadering druk bezocht.

Nu het bestuur de contributie wil verhogen, zullen weinigen aanwezig zijn op komende meeting”, weet een groep gepensioneerden. De bond telt ongeveer tweeduizend leden, terwijl er 17.000 gepensioneerden zijn.-.

Share this page:
« Back
Back to Top