Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

PAHO: Suriname stabiel in uitvoering hiv-programma’s

DE WARE TIJD:

Suriname stabiel in hiv-programma’s

17/05/2012

Paramaribo – Een nieuw rapport van de Pan American Health Organization en World Health Organization (PAHO/WHO) roept Caribische en Latijns-Amerikaanse landen op om zorgvuldig te kijken naar voortzetting van hiv-behandelingsprogramma’s. Uit het rapport valt op te maken dat Suriname financieel onafhankelijk is bij de aankoop van aidsremmers en de middelen gratis verstrekt. Het land is stabiel in de uitvoering van het hiv-programma.

Het Caribisch Gebied en Latijns-Amerika presteren onder ontwikkelingslanden sowieso het beste wanneer het gaat om behandeling met aidsremmers (Antiretroviral treatment, ART. Van de mensen met hiv die behandeling nodig hebben, krijg 63 procent die behandeling daadwerkelijk.

Het ministerie van Volksgezondheid financiert de aankoop van aidsremmers sinds 2012 volledig. Voorheen was Suriname hiervoor nog afhankelijk van het Global Fund, de internationale financieringsorganisatie voor de strijd tegen hiv/aids, tuberculose en malaria.

Het gebruik van medicatie tegen hiv is de afgelopen jaren toegenomen, blijkt uit statistieken van het Nationaal Aids Programma Suriname (NAP).

In 2009 gebruikten 973 mensen hiv-remmers, dat zijn er 4,5 keer zoveel als in 2004. In 2010 steeg het aantal mensen dat hiv-remmers neemt nog eens naar 1.083. Een jaar geleden maakte toenmalig minister Celsius Waterberg nog duidelijk dat met name binnenlandbewoners overstoken zijn van aidsremmers. De overheid heeft in haar begroting voor 2012 SRD 5.200.000 toegeschreven aan bestrijding van hiv/aids.

Het rapport, ‘Antiretrovirale behandelingen (behandeling met aidsremmers, … red.) in de spotlight: de volksgezondheidsanalyse in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied’ roept op de landen op de leiderschapsrol op het gebied van ART vast te houden. “Ik ben trots om te zien dat Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied ART hebben opgenomen in alle nationale programma’s en dat aidsremmende medicatie gratis te verkrijgen is”, aldus PAHO-directeur Mirta Roses Periago. Problemen in de algemene gezondheidszorg, verkeerd gebruik en het niet in voorraad hebben van de medicatie vormen echter nog de grootste risico’s voor de regio.

PAHO/WHO Suriname vermeldt dat het rapport een compilatie is van de status van hiv-behandelingen van vrijwel alle landen in het gebied. Het rapport analyseert de kwetsbaarheden van de ART-programma’s en doet aanbevelingen voor versterking van de duurzaamheid om deze programma’s te waarborgen. Het rapport analyseert gegevens over ART-prijzen, inkoop- en consumptiepatronen, hiv- en tuberculose-infecties en de afhankelijkheid van externe financiering.

Share this page:
« Back
Back to Top