Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Ouderen en kinderen krijgen per 1 juli Staatsziekenfonds-kaart in Suriname

14/05/2013

Paramaribo – Vandaag hakt de Raad van Ministers (RvM) naar verwachting knopen door over het sociaal verzekeringsstelsel. Maar de regering heeft haast. Daarom de aankondiging van een tussenstap.

Vicepresident Robert Ameerali laat weten dat twee groepen al een algemene ziektekostenverzekering zullen krijgen: kinderen tot zestien jaar en zestigplussers, en wel per 1 juli.

“Ze krijgen allemaal een kaart van het Staatsziekenfonds”, zegt Henny Staphorst. De oud-vakbondsman neemt namens het tripartiet overleg deel aan de opzet van het stelsel, en fungeert als officieuze woordvoerder van de vicepresident over dit onderwerp. Hij schat dat het om ongeveer 100.000 burgers gaat.

Maar het Staatsziekenfonds weet officieel nog van niets. Voorlichter Annemarie Sanches laat weten dat de instelling niet op de ontwikkelingen vooruit wil lopen.

Principes

Uiteindelijk moet de hele bevolking per 2014 verplicht verzekerd zijn. Daarvoor ligt er een pakket “principes” klaar, zoals Staphorst het uitdrukt, opgesteld samen met accountantskantoor KPMG. De RvM moet daar vandaag ‘ja’ of ‘nee’ tegen zeggen.

Staphorst garandeert dat het geld voor de invoering van de tussenmaatregel al is gereserveerd op de begroting. De gratis verzekering moet in de plaats komen van de on- en minvermogendenkaart.

Volgens hem mogen mensen die zich particulier hebben verzekerd, hun verzekering opzeggen om gebruik te maken van de gratis SZF-kaart. Maar er komt wel een inkomenstoets, om te zien of mensen echt aanspraak op de hulp kunnen maken. “Er is een controlemechanisme”, zegt Staphorst.

Van de 34.000 aov’ers is iets meer dan de helft nog niet voor ziektekosten verzekerd; de andere helft is ambtenaar. Circa 148.000 kinderen zijn jonger dan zestien, maar een deel is al verzekerd. Bijvoorbeeld via de ouders als die landsdienaar zijn, of als ouders hen particulier hebben verzekerd.

Bereikbaarder

De stap is toe te juichen, vindt Suze Holband, adjunct-verpleegkundig directeur van ‘s Lands Hospitaal. “De zorg wordt bereikbaarder.” Haar specialiteit is verloskunde: nu vallen pasgeboren baby’s vaak in een ‘verzekeringsgat’. Deze regeling lost dat op. Toch had ze liever gezien dat ook zwangeren waren meegenomen in de verzekering. “De verzekering van het kindje mag dan gratis zijn, die van de moeder kan nog steeds problemen geven.”

Nog een punt van zorg: dan moeten al die nieuwe fondspatiënten ook in particuliere instellingen terecht kunnen. “Anders raken we overvol”.

Derryl Boetoe, voorzitter van het jeugdparlement, vindt het een uitstekend idee dat mensen hun bestaande verzekering mogen stopzetten. “Een groot deel van de kosten enbroko edevan ouders wordt zo weggenomen”, vermoedt hij. Het zal de levensstandaard ten goede komen. “Ze kunnen dat geld anders besteden.” Volgens hem komen veel kinderen nu geneeskundige zorg tekort.-.

Bron: De Ware Tijd

Share this page:
« Back
Back to Top