Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Optimale gezondheidszorg nog utopie in het Surinaamse binnenland

07/12/2013

PARAMARIBO – Optimale gezondheidszorg in de moeilijk bereikbare gebieden is een wens die het traditionele gezag graag in vervulling ziet gaan. “Wij krijgen steeds meer met nieuwe ziektes te maken”, zegt hoofdkapitein Asongo Alalaparu van de Trio’s in Kwamalasamutu. Hij heeft zijn verzoek voor verbeterde gezondheidszorg gedeponeerd bij leidinggevenden van de Medische Zending (MZ) en Volksgezondheid die een tweedaags bezoek brachten aan het gebied.

De meeste inheemse dorpen in het zuiden van Suriname hebben te maken met oude en nieuwe ziektes zoals slangenbeten, hoge bloeddruk, diabetes en tuberculose. Volgens Alalaparu doen gezondheidswerkers hun uiterste best. Er zijn echter geen artsen terwijl transport naar de stad moeilijk en duur is. Vervoer bij spoedgevallen is ook niet gegarandeerd. Michel Blokland van Volksgezondheid ontving een brief met daarin de problemen van het gebied. De bewindsman beloofde om samen met MZ diverse oplossingsmogelijkheden te bekijken.

Het opleveren van de diverse medische gebouwen is onderdeel van een project dat in 2010 van start is gegaan. De regering heeft ongeveer vijftien miljoen euro geleend van het Frans financieel en ontwikkelingsinstituut, Agence Française de Développement (AFD). Binnen dit project zijn diverse klinieken opgezet waarbij een beddenhuis te Kwamalasamutu en een polikliniek en personeelswoning te Pikin Slee. Ook in de gebieden Alalaparu, Stoelmanseiland, Gakaba, Brownsweg en Godolo zijn de faciliteiten van het MZ uitgebreid.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top