Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Ook Suriname is té dik

DE WARE TIJD:

27/12/2012

PARAMARIBO – Meer dan tien procent van de Surinaamse bevolking lijdt volgens de onderdirecteur van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), Wim Bakker, aan overgewicht. In een onlangs uitgegeven gezondheidsrapport Global Burden of Disease is geconcludeerd dat voor het eerst in de geschiedenis overgewicht wereldwijd een groter probleem is dan ondervoeding. Het rapport is het grootste onderzoek ooit gedaan naar de wereldwijde gezondheidstoestand. Aan het rapport hebben meer dan vijftig landen en bijna vijfhonderd wetenschappers van meer dan dertig instellingen meegewerkt.

Dikkerdjes

“Ja, ook in Suriname ziet het er slecht uit”, meent Bakker. De arts tevens onderdirecteur van het BOG geeft gelijk als voorbeeld dat bij het zien van een kerstconcert op televisie hij direct opmerkte dat haast elk van de vrouwen die optrad, aan overgewicht lijdt. Echter durft de arts geen harde uitspraken te doen vanwege het gebrek aan data. “We hebben nog geen grondig onderzoek in het land gedaan, maar als ik om me heen kijk, kan ik wel die conclusie trekken.”

Zijn mening onderbouwt de arts verder door te benadrukken dat doodsoorzaak nummer één in Suriname hart- en vaatziekten zijn. Hierbij speelt het overgewicht een grote rol. Daarnaast zijn er nu steeds meer vrouwen die hartaanvallen krijgen. Vroeger kregen volgens hem meer mannen de aanvallen, maar vrouwen van middelbare leeftijd zijn hard op weg vaker slachtoffer te worden hiervan.

Gezond

“Onwetendheid is ook een probleem”, denkt diëtist en eigenaar van ‘Good-food’ Jennifer Plein. Zij beredeneert dat de mensen eerst moeten snappen wat een goed gewicht is en wat voldoende beweging en een gezonde leefstijl op na houden betekent. Op het moment dat mensen bewust worden dat er een probleem is, kunnen zij dit beter aanpakken. Uit ervaring weet zij dat patiënten een gezonde eetstijl als positief ervaren. “Bij ouderen gaat het wel wat moeilijker en daarom moeten we vooral beginnen bij jongeren.” Zowel Plein als Bakker suggereren dat vooral restaurants op een gezondere wijze hun voedsel kunnen voorbereiden. Dit geldt voor alle gerechten.

Daling

Met uitzondering van de Sub-Sahara kampt ieder land in de wereld met alarmerende obesitasgevallen. Wereldwijd zijn deze met 82 procent gestegen in de afgelopen twee decennia. Volgens de onderzoekers komt het door de wereldwijde overname van de zogenaamde westerse levensstijl. Hierdoor zijn alle resultaten hetzelfde. Alle ziektes die nu bovenaan staan van de lijst van de belangrijkste oorzaken van een langdurig ziekbed, als diabetes, beroertes en hart- en vaatziekten, staan in verband met obesitas. Zelfs de veelvoorkomende rugklachten zijn het gevolg van zwaarlijvigheid. De onderzoekers adviseren dat gauw wat gedaan wordt aan obesitas. ‘Dan zullen de getallen vanzelf weer dalen’.

Share this page:
« Back
Back to Top