Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Ook Arubanen met AOV-gat mogelijk in aanmerking voor reparatietoeslag

WOENSDAG, 17 APRIL 2013

ORANJESTAD —De extra reparatietoeslag voor gepensioneerden die alleen van een AOV-uitkering leven, geldt mogelijk ook voor een andere groep. Namelijk voor degene die minder uitkering kregen, omdat ze bijvoorbeeld in het buitenland verbleven.

Vanaf je vijftiende jaar bouwt iedereen die legaal op Aruba verblijft pensioen op. Een volledige AOV-uitkering krijgt iedereen vervolgens vanaf zijn of haar zestigste. Wie echter in het buitenland verblijft, heeft een pensioengat. Voor deze groep zou nu ook de extra reparatietoeslag van 50 florin maandelijks bovenop het pensioen gaan gelden. Dat zegt directeur Edwin Jacobs van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) op basis van het concept-wetsvoorstel dat inmiddels bij het parlement ligt voor behandeling. Het wetvoorstel wijzigt de bestaande wet voor reparatietoeslag om de extra uitkering te regelen die eind vorig jaar in de Sociaal Dialoog is afgesproken.

Begin januari kondigde de minister van Financiën echter vooruitlopend op deze wetswijziging een decreet af om de extra reparatietoeslag al uit te gaan betalen. Uitvoerder SVB ging toen direct aan de slag om dat te regelen. 17.141 gepensioneerden kregen een brief en moesten dus een verklaring invullen en inleveren indien zij in aanmerking kwamen. Ze moesten daarbij met name opgeven dat zij naast het AOV-pensioen geen andere inkomsten hadden. Uit een eerste berekening haalde SVB zelf al dat het aantal personen dat in aanmerking kwam, zo’n 10 tot 11.000 personen zouden zijn. Wie voor 15 maart het formulier invulde, kon het extra geld nog begin april met de uitbetaling van het pensioen krijgen. Uiteindelijk betaalde SVB op 3 april aan 5118 gepensioneerden de extra reparatietoeslag uit over de maanden januari tot en met april (totaal van 200 florin). Het kostte de staat 1,23 miljoen florin, aldus Jacobs. De extra reparatietoeslag wordt namelijk rechtstreeks uit de begroting van het Land betaald. In totaal kreeg SVB 5471 formulieren terug. Degene die dus later dan 15 maart waren, krijgen het extra bedrag nu in mei.

De extra reparatietoeslag kost de staat zo’n 6 tot 7 miljoen florin, aldus berekeningen van SVB. Dit komt bovenop de 11 miljoen florin van de al bestaande reparatietoeslag die sinds 2011 aan zo’n 20.000 personen wordt uitgekeerd.

Share this page:
« Back
Back to Top