Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Oogspecialisten opereren 34 patienten in Surinaamse binnenland

28/11/13

Paramaribo – Vier praktisch blinde personen in het Apoeragebied konden vorig weekend na een operatie weer zien. Het medisch team van het Suriname Eye Center heeft het Kabaleboresort dit jaar voor het eerst bezocht. “Het blijft vooral leuk en geeft voldoening”, merkt oogarts Jerrel Pawiroredjo op. De laatste week heeft een veertien leden tellend team van verpleegkundigen, technische medewerkers en oogartsen de zevende oogmissie uitgevoerd. 34 van de 250 personen die klachten hadden, zijn onder het mes gegaan.

Angst

Ondanks het grote succes van de oogmissie vermoedt Pawiroredjo dat er meer mensen in het gebied zijn met oogafwijkingen. “De mensen zijn bang.” Uit ervaring weet de arts dat mensen vanwege onbekendheid en onzekerheid zich niet laten behandelen. Als voorbeeld haalt hij de verschillende bezoeken aan Boven-Suriname aan: “De eerste keer dat we gingen, kwamen er weinig, pas daarna durfden steeds meer mensen zich op te geven voor behandeling.” Dit gebied heeft het team vanwege de bevolkingsdichtheid al vier keer bezocht. “En dan nog is er een achterstand daar.”

Ondersteuning
De oogheelkundige afdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo krijgt tijdens haar binnenlandse bezoeken veel ondersteuning van de Medische Zending. “Vooral om de taalbarrière te overbruggen”, zegt Pawiroredjo. Tijdens de missies wordt alle moderne apparatuur naar de gebieden vervoerd. Het logistieke deel van de missie kost volgens de oogspecialist veel inspanning en geld. Een deel van de kosten worden gedekt door de overheid, maar om de volledige kosten te dekken, is hulp van sponsoren nodig. De oogartsen werken pro Deo. Komende week gaat de groep terug voor controle van de patiënten die geopereerd zijn.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top