Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Onvrede binnen Bonaireaans politiekorps over aanpak criminaliteit

MAANDAG, 15 APRIL 2013

KRALENDIJK — Amper 36 uur nadat korpschef Jan Rooijakker van de Korpspolitie Caribisch Nederland bekend maakte dat er een speciale eenheid komt om de uit de hand gelopen atrako’s (roofovervallen) een halt toe te roepen, hebben overvallers zaterdagavond opnieuw toegeslagen.

Dit keer is groep studenten van de Medical School het slachtoffer geworden van een brutale overval in hun woning aan de Kaya Dialma in Playa Pabou. Vijf vrij jonge overvallers zijn het appartement van de studenten binnengedrongen en hebben onder bedreiging al hun bezittingen meegenomen.

De studenten die bezig zijn aan hun afsluitende trimester, waren bijeen in het appartement om samen te studeren, toen zij werden verrast door de vijf overvallers. Zij droegen vuurwapens en messen bij zich. Zij hebben laptops, BlackBerry’s, camera’s, contant geld en bankpasjes meegenomen.

Na hun daad verdween de groep overvallers in een gehuurde witte pick-up met dubbele cabine. Het vermoeden bestaat dat het voertuig was gestolen.

Slechte communicatie

Het lijkt erop dat de overvallers een loopje nemen met de politieautoriteiten. Behalve de mededeling over de vorming van een speciale eenheid van rechercheurs die zich speciaal zullen gaan concentreren op het oplossen van de uit de hand gelopen overvallen, heeft de korpschef ook een beroep gedaan op de gemeenschap om alert te zijn en de politie te helpen met informatie.

Rooijakker beloofde ook de nodige reorganisatie binnen het korps, om de informatieverstrekking naar het publiek te verbeteren door middel van het sneller inschakelen van de media met relevante informatie over incidenten en de daders. Doch vanmorgen, ruim 36 uur na het voorval, heeft de politie nog geen enkele informatie verstrekt. Het zijn de media, die uit eigen onderzoek, de feiten die bekend zijn op tafel hebben gekregen. De politievoorlichting functioneert niet, iets wat ook is toegegeven door de politiechef.

Ontevredenheid

Daarnaast is het bekend dat er grote onvrede heerst onder de politieambtenaren. Er zijn klachten dat de leiding niet voortvarend genoeg reageert op aangiften. Als dat zou gebeuren zouden verschillende zaken reeds zijn opgelost, aldus interne klachten.

Volgens anonieme bronnen zou er een aangiftelijst bestaan van zeker tachtig klachten, waarvan de verdachten bekend zijn. Zij worden niet voor verhoor aangehouden.

Ook is er veel kritiek over de samenwerking tussen de Nederlandse rechercheurs en de lokale recherche. Vooral de houding van de Europees-Nederlandse rechercheurs over het werk en de werktijden, stoort de lokale ambtenaren. Zij voelen zich in de steek gelaten door zowel de korpsleiding als door hun uit Nederland aangetrokken collega’s.

Share this page:
« Back
Back to Top