Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Onderzoek naar gewiste parlementsstukken in Suriname

08/11/2013

Paramaribo – Assembleevoorzitter Jenny Geerlings-Simons laat onderzoeken hoe het komt dat documenten die in een elektronische folder van het parlement waar alle volksvertegenwoordigers toegang tot hebben, zijn verwijderd. Het gaat om stukken die te maken hebben met de controversiële aanbesteding voor brandweermateriaal en uitrusting voor het Korps Brandweer Suriname. Nadat vicepresident Robert Ameerali dinsdagmiddag de stukken ter beschikking had gesteld, werden deze in het computersysteem van het parlement geplaatst.

Onderzoek

DNA-leden informeerden Simons echter staande de vergadering dat de documenten er niet waren. Onderzoek bracht aan het licht dat het griffiepersoneel de instructie al had opgevolgd, maar dat iemand de documenten daarna had gewist. “Ik begrijp wel van de technische dienst dat ze (de stukken…red.) er al waren en dat ze eruit gehaald zijn en dat is een ernstige zaak. Toen ik u zei dat het stuk in de folder is geplaatst, was het werkelijk geplaatst. Men heeft het nu opnieuw gedaan, omdat iemand het eruit heeft gehaald, het heeft gewist. Wij zijn nu bezig met dat onderzoek.” Dat hield Simons haar collega’s voor toen die opmerkingen maakten het document nog niet te hebben, terwijl die al door bepaalde nieuwssites op internet was geplaatst.
Een assembleelid zegt niet de indruk te hebben dat iemand met opzet of met kwade bedoelingen de folder heeft gewist. “Dat ding moet per ongeluk zijn weggehaald”, zegt de parlementariër. Vernomen wordt dat alleen de beheerder van het systeem zaken daarin kan plaatsen of weghalen. “Iedereen kan erin gaan, maar parlementsleden kunnen niets eruit weghalen. Ze kunnen de documenten en stukken wel via het systeem op hun laptop opslaan”, stelt de volksvertegenwoordiger.

Advies
Fractieleden van het Nieuw Front namen de regering dinsdag onder vuur nadat er verdenkingen waren geuit door de directie van Surishopping dat een gunning voor het aanschaffen van materiaal voor de brandweer is toegewezen aan een bedrijf dat zou hebben overgefactureerd. Vicepresident Robert Ameerali deelde het college mee, dat niet is toegewezen aan het bedrijf met het laagste inschrijvingsbedrag. De leveringsopdracht is op advies van de gunningscommissie toegewezen aan het bedrijf dat op basis van de door de brandweer verschafte technische specificaties en vereisten kwalitatief de beste attributen heeft aangeboden. De prijs van deze onderneming, Flex Wholesale & Retail, lag SRD 2.1 miljoen boven die van Surishopping.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top