Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Onderbezet politiekorps probeert criminaliteit terug te dringen op Bonaire

3 januari 2014

KRALENDIJK – De politie probeert met minder capaciteit de criminaliteit op Bonaire terug te dringen. “De criminaliteit is over de hele linie gedaald. Het aantal atrako’s is gedaald”, zegt Korpschef Hildegard Buitink.

Ze is zich bewust van de perceptie dat de criminaliteit juist is gestegen. “Het is net een waterbed. Hier gaat het naar beneden en daar gaan de woninginbraken omhoog.”

De perceptie is hardnekkig. Naast de veelal gewapende overvallen, is er een stijging van woninginbraken en diefstalvan auto’s of autokraken. Ook de kleine criminaliteit zoals vandalisme en winkeldiefstallen neemt toe. Het dagelijkse perscommuniqué van de politie met een opsomming van de misdrijven is met de dag langer.

Veiligheidsbeeld
Buitink maakt deze maand de definitieve criminaliteitscijfers bekend. Het veiligheidsbeeld voor de BES-eilanden is gereed en zal dit jaar meegenomen worden in de jaarplannen.
Agenten uit Aruba assisteren vanaf april vorig jaar om vooral de overvallen terug te dringen. In augustus was er nog sprake van een stijging van de criminaliteit; half augustus stond de teller van het aantal overvallen op 31. David van Delft, hoofdofficier van Justitie van het Openbaar Ministerie (OM) BES, sprak van een zeer verontrustende situatie.

Daling
Buitink: “Het voelt misschien niet zo dat de criminaliteit is gedaald maar de politie uit Aruba is er nog steeds en we zien echt dat de overvallen dalen.” Het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN) kampt met een nog beperktere capaciteit sinds er intern politiemedewerkers worden opgeleid tot MBO niveau 4. Voor een heel jaar gaan ze afwisselend twee weken naar school en zijn daarna twee weken inzetbaar in het korps.

Bron: NTR Caribisch Netwerk

Share this page:
« Back
Back to Top