Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

OM Aruba: ‘Roep om zwaardere straffen onterecht en onrealistisch’

DONDERDAG, 14 MAART 2013

ORANJESTAD — Het Openbaar Ministerie (OM) kan zich niet vinden in de stelling van Ahata-directeur Jim Hepple dat delinquenten te snel weer op straat staan. De tendens is juist dat straffen, althans voor zwaardere vergrijpen, steeds zwaarder worden. Maar ook lichtere vergrijpen worden zwaar bestraft wanneer deze in georganiseerd verband of vaker worden gepleegd.

Dat zegt hoofdofficier Peter Blanken tegen Amigoe in een reactie op uitspraken van Hepple na afloop van de Sociaal Dialoog-ronde over veiligheid. Volgens de directeur van de brancheorganisatie voor hotels en toerismebedrijven doet de politie goed werk, maar laat justitie steken vallen doordat criminelen te snel weer op straat kunnen komen en dan dezelfde delicten plegen. Justitie zou volgens Hepple om een of andere reden onwillig zijn om gepakte criminelen een lange straf te geven. “De politie doet haar taak, pakt de criminelen en twee weken later staan ze weer op straat”, zegt Hepple. Hier moet volgens Ahata iets aan gebeuren. “Als het ons menens is om het criminaliteitsprobleem op te lossen, dan moet de vonnissenproblematiek besproken worden.”

Niet voor de rechter

Volgens Blanken klopt het beeld wat Hepple schetst niet. “Ik weet niet waar hij het op baseert. Maar ik denk dat hij daar geen gelijk in heeft.” Wel geeft hij toe dat personen die voor het eerst gepakt worden voor een relatief licht vergrijp zoals inbraak of diefstal, vaak niet eens voor de rechter verschijnen. Zij krijgen dan een Taakstrafzitting Openbaar Ministerie (TOM) aangeboden en komen weg met een korte voorlopige hechtenis en een taakstraf. Wanneer er echter aanwijzingen of bewijzen zijn dat iemand al vaker delicten heeft gepleegd, dan moet de verdachte voor de rechter komen en ‘schieten de straffen snel omhoog’, aldus hoofdofficier Blanken. “Die worden niet licht gestraft.”

Wetgeving

De hoofdofficier begrijpt dat er bij de politiek en de samenleving het idee kan leven dat sommige overtreders niet zwaar genoeg gestraft worden. Maar, zo benadrukt hij, de wet laat dat ook niet toe. Daarom ligt volgens Blanken bij het OM de nadruk op het grondig natrekken van personen en onderzoek naar crimineel gedrag in (georganiseerd) groepsverband. Dan zijn hogere straffen namelijk wel mogelijk. Aanpassing van wetgeving om zwaardere straffen mogelijk te maken, ziet Blanken niet als een realistische optie. Ook niet omdat we uiteindelijk te maken hebben met wetgeving en jurisprudentie uit het Koninkrijk via het Gemeenschappelijk Hof van Justitie en de Hoge Raad. Hij wijst ook op het nieuwe Wetboek van Strafrecht en het nieuwe Wetboek van Strafvordering die naar verwachting dit jaar nog worden ingevoerd. Hierin zijn volgens Blanken geen hogere strafmaten voor dit soort delicten opgenomen.

Share this page:
« Back
Back to Top