Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nominale premie basisverzekering ziektekosten (bvz) op eigen initiatief betalen op Curacao

MAANDAG, 25 FEBRUARI 2013

WILLEMSTAD — Verzekerden die onder de basisverzekering ziektekosten (bvz) vallen kunnen de nominale premie van 82 gulden op twee manieren betalen: aan de balie bij de Ontvanger of via bancaire overschrijving. Alle verzekerden met een inkomen boven de 1000 gulden zijn verplicht om hieraan te voldoen. Dat meldde Alfonso Trona van de Landsontvanger vrijdag tijdens een persconferentie.

Het innen van de nominale premie is een prioriteit van de Landsontvanger. “SVB verwacht deze opbrengsten”, aldus Trona. Personen die nalaten te betalen zullen worden aangeschreven en beboet. Wanneer de Landsontvanger gaat controleren is nog onbekend.

Doordat de wet onverwacht op 1 februari is ingegaan zijn alle voorbereidende werkzaamheden niet afgerond. Dit betekent dat de Landsontvanger geen formulieren bij de kassa klaar heeft liggen voor het innen van de 82 gulden. Wel zijn de medewerkers geïnstrueerd om de volledige naam van de verzekerde, nummer van identiteitsbewijs (sedula) en eventueel crib-nummer te noteren. Ook bij bancaire overschrijvingen moeten deze gegevens vermeld worden. “Alstublieft geen initialen gebruiken”, smeekte Trona. Bij veel voorkomende familienamen zal het voor de overheidsdienst lastig worden om de juiste identiteit te achterhalen op basis van initialen.

De Landsontvanger heeft nog geen duidelijk beeld van alle personen die onder de bvz vallen. Het bestand moet nog opgeschoond worden. In principe zijn alle personen die een verzekeringskaart van SVB, PP, BZV en FZOG hebben een bvz-klant. Zorgverzekeraar SVB is belast met de uitvoering van bvz. Ambtenaren en gelijkgestelden vallen onder de oude regeling. Zij betalen een ander premiebedrag en krijgen een ander verstrekkingenpakket. Ook personen die particulier verzekerd zijn vallen niet onder de bvz. Pasgeboren daarentegen weer wel, ook al zijn hun ouders privé verzekerd.

Eigen apotheek

Met de invoering van de bvz zijn verzekerden ook verplicht om bij één huisarts, tandarts en apotheek ingeschreven te staan. Voor de eerste twee is dat meestal geen probleem of iets nieuws. SVB-verzekerden konden zich in het verleden ook bij een huisarts inschrijven. Twee keer per jaar kon men deze wijzigen. Dat is nu veranderd in een keer per jaar, in september. Voorlopig kunnen verzekerden hun medicijnrecepten naar believen inleveren. Pas als de SVB, overheid en de vereniging van apothekerseigenaren tot overeenkomst zijn gekomen zal er meer duidelijkheid komen over het invoeren van ‘huisapotheken’, een vaste apotheek voor verzekerden.

Share this page:
« Back
Back to Top