Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nieuwe wetgeving Curacao gebundeld

DONDERDAG, 07 FEBRUARI 2013

WILLEMSTAD — Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Lodewijk Rogier en buitengewoon hoogleraar Staatsrecht en staatkundige vernieuwing Arjen van Rijn hebben een nieuwe bundel over de wetgeving van Staats-en bestuursrecht van Curaçao samengesteld.

Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat sinds 10 oktober 2010 uit de landen Nederland, Aruba, Curaçao en St. Maarten. De voormalige Nederlands-Antilliaanse eilanden Bonaire, St. Eustatius en Saba maken nu onder de noemer Caribisch Nederland deel uit van het Nederlandse staatsbestel. De nieuwe staatkundige situatie heeft grote gevolgen gehad op tal van terreinen, ook voor de wetgeving.

“Het is er niet gemakkelijker op geworden om de weg in en tussen al die verschillende stelsels te vinden. De behoefte aan overzicht en ordening is groot. De bundel wetgeving staats- en bestuursrecht voor Curaçao wil daaraan bijdragen door middel van een duidelijke focus. Zij bevat de belangrijkste regelingen op het terrein van het staats- en bestuursrecht alleen van het land Curaçao”, zo laten de samenstellers weten.

Deels gaat het daarbij ook om koninkrijksrecht en (samenwerkings)regelingen die op koninkrijksniveau zijn vastgesteld. Daarnaast zijn de constitutionele basisregelingen opgenomen van de entiteiten die samen met Curaçao het Koninkrijk vormen. Kennis hiervan is onontbeerlijk voor een goed begrip van het Curaçaose staats- en bestuursrecht en de plaats van Curaçao binnen het Koninkrijk als geheel.

De bundel bevat een selectie bedoeld voor het juridisch onderwijs aan de universiteit (Una). De studenten beschikken aldus in één keer over de staats- en bestuursrechtelijke regelingen. “Minstens zo nuttig is de bundel echter ook voor elke praktijkjurist die de basisregelingen op het gebied van het staats- en bestuursrecht van Curaçao op een gemakkelijke manier binnen handbereik wil hebben.”

Share this page:
« Back
Back to Top