Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nieuwe Arubaanse minister van Volksgezondheid heeft aandacht voor overgewicht, inspectie en kwaliteit

WOENSDAG, 13 NOVEMBER 2013

ORANJESTAD — “Het grootste gezondheidsprobleem op het eiland, obesitas, heeft mijn eerste prioriteit”, zegt de nieuwe minister van Volksgezondheid, Bejaardenzorg en Sport, Alex Schwengle (AVP). “80 procent van ons is te dik.” Naast de aanpak van overgewicht heeft de kersverse minister, ruim twee weken na zijn inhuldiging, helder voor ogen waarop hij zich nog meer wil richten.

Hij onthult zijn plannen kort en bondig tijdens zijn eerste officiële toespraak in de rol van Volksgezondheid-minister tijdens de conferentie Gouvernance in Health vorige week. “Er zijn zoveel uitdagingen, waar moet ik beginnen?” vraagt hij zich hardop af. “Ik start met het grootste probleem op het eiland en dat is overgewicht. De vorige minister (Richard Visser, red.) is al gestart met een rigoureuze aanpak, ik zal hier verder op bouwen.”

Een ander aandachtspunt voor Schwengle is het, volgens hem, nijpende tekort aan data. Gegevens waarop je kunt bouwen om verder onderzoek te verrichten. “Het Nederlands Kanker Instituut (NKI) heeft ons al langere tijd aangeboden om gebruik te maken van hun gegevens, ofwel ze bieden ons een helpende hand. Het wordt tijd deze hulp aan te pakken.” Ook de automatisering in de zorg verdient aandacht, en bovendien geld, volgens de minister. “We weten allemaal dat er meer geld kan worden verdiend door te investeren in de zorg.” Dit sluit aan bij het voornemen van Schwengle om ‘van productiegericht werken naar een kwaliteitgerichte insteek te gaan’. “Al denkt men nu kwaliteitgericht te werken en te denken, ik kom er vaak achter dat de overtuiging flinterdun is. Bied hen een oplossing van 300 florin minder en zij gaan direct overstag.” Overigens benadrukt Schwengle dat AZV en het Horacio Oduber Hospitaal (HOH) al ‘hard op weg zijn naar een kwaliteitgerichte manier van werken, maar dat er nog genoeg werk aan de winkel is’. Hij wil hen hierbij graag helpen. Kort stipt Schwengle ook het AZV-tekort aan. “Het is niet meer reëel”, zo zeg hij. “Het wordt nu tijd om realistischer te budgetteren.”

Respect

Schwengle is door zijn jarenlange functie als longarts in HOH ervaren op het gebied van gezondheidszorg. Al werkt hij nu niet meer aan de uitvoerend, maar op bestuurlijk niveau. Schwengle hoopt vanuit ervaring in het verleden op een verbetering in de communicatie tussen specialisten in het ziekenhuis, instanties en de overheid. “Het is al stukken beter dan pakweg acht jaar geleden, toen was de communicatie bedroevend, maar er is nog veel verbetering nodig. Het respect voor elkaar moet groeien.”

Belangenverstrengeling

De minister geeft aan dat belangenverstrengeling tussen politiek en overheid nieuw voor hem zijn. “Ik moet mij ervan bewust zijn dat ik over vier jaar weer stemmen moet werven, maar ondertussen moet ik niet in belangen verstrengeld raken. Het volk verwacht dat ik goed beleid voer.” Op de vraag hoe je goed bestuurt als overheid en tegelijkertijd goede politiek voert, heeft Schwengle naar eigen zeggen nog geen antwoord.

Onafhankelijk inspecteur

Overigens noemt Schwengle ook het belang van een onafhankelijk inspecteur op Aruba. Op de vraag of dit Jan Huurman wordt, voormalig volksgezondheidsinspecteur op Curaçao, antwoordt Schwengle dat zij inderdaad in gesprek zijn, maar dat er nog geen definitief besluit is genomen.

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top