Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nierdialysecentrum Diakonessenhuis binnenkort open in Suriname

07/02/2013

PARAMARIBO – “We zullen alles in het werk stellen om het nierdialysecentrum van het Diakonessen Ziekenhuis(DKZ) op 14 maart te openen. Al is het maar een soft opening”, belooft Jim Rasam, mede-initiatiefnemer van het centrum. “De nieuwe aanbouw van het DKZ staat er, maar nu begint de afwerking. De bouwvakkers moeten daarom extra hard werken om de streefdatum te halen.”

Rakesh Gangaram Panday, algemeen directeur van het ziekenhuis, wil dan ook liever praten over de volledige oplevering die voor eind april gepland staat. “De grand opening zal dan pas in juni zijn.” Gangaram Panday geeft verder aan dat het ziekenhuis zijn nierdialysecentrum wilde uitbreiden en moderniseren.

“De dialysefaciliteit was opgezet voor slechts onze eigen klinische patiënten, maar door de jaren heen zijn er patiënten gebleven en bijgekomen. Voor de expertise hebben we de arts Jim Rasam, tevens directeur van Nierdialysecentrum Diapura te Commewijne, benaderd.”

Rasam is enthousiast over de samenwerking. “Op deze manier hebben we een antwoord op de nog steeds toenemende vraag naar dialysefaciliteiten. “Diapura heeft twintig stoelen en zit bijna aan het maximum aantal patiënten. Bij het Diakonessenhuis gaan we beginnen met vijf stoelen en er kan uitgebreid worden.”

Voor Rasam is 14 maart belangrijk. “Op deze dag is het Wereldnierendag en we vieren het driejarige bestaan van Diapura. Vanaf de opening waren er voldoende faciliteiten om alle patiënten driemaal in de week te dialyseren. Hierdoor is hun kwaliteit van leven enorm verbeterd en hun levensverwachting toegenomen.”

Rasam heeft zich de afgelopen jaren verdiept in de nierdialyse en heeft geconstateerd dat dialyseren te voorkomen is. “Zeker 50 procent van nierfalen wordt veroorzaakt door complicaties bij suikerpatiënten. Vandaar dat ik op Werelddiabetesdag Diabetre aan de Tourtonnelaan heb geopend om suikerpatiënten beter te begeleiden en daarmee dialyse te voorkomen of uit te stellen.”

Rasam is niet bang dat hij daarmee de klandizie voor de dialysecentra wegneemt. “Het effect van Diabetre zal pas over vijftien jaar merkbaar zijn. In de tussentijd zullen er helaas nog veel dialysepatiënten bijkomen.”.-

Share this page:
« Back
Back to Top