Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nederlandse parlementariërs blijven bezorgd over financiële situatie Aruba

MAANDAG, 13 JANUARI 2014

ORANJESTAD — De leden van de Tweede Kamercommissie Koninkrijksrelaties maken zich nog altijd zorgen over de overheidsfinanciën op Aruba. Afgelopen zaterdag sloten zij hun bezoek aan het Caribische deel van het Koninkrijk af met een kort informeel bezoek aan Aruba.

Tijdens het bezoek kregen de Kamerleden de gerenoveerde Caya Betico Croes (mainstreet) te zien en reden ze in de tram. Ook spraken zij met premier Mike Eman (AVP) en verschillende ministers. Commissievoorzitter Jeroen Recourt (PVDA) ziet dat eerder aangekondigde projecten op Aruba ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. “Knap, goed, indrukwekkend”, aldus het Tweede Kamerlid. “En ik zie dat de schulden van de Arubaanse overheid ook ietsje oplopen. Daar hebben we wat zorgen over en die spreken we dan ook uit.” Recourt benadrukt dat Aruba over haar eigen financiën gaat. “Maar we houden wel een vinger aan de pols. We zeggen wel: hey, Koninkrijkspartner, pas op dat het niet uit de hand loopt. Gelukkig hebben premier Eman en de minister van Financiën daar ook een antwoord op en in de komende jaren zullen we elkaar daar ook over blijven spreken. “

Ambitie

Wassila Hachchi (D66) zegt dat het leuk is om te zien dat de tram die twee jaar eerder als plan aan de Tweede Kamercommissie Koninkrijksrelaties werd gepresenteerd ook daadwerkelijk rijdt. “We hebben erin gezeten vandaag.” Toch maakt ook zij zich zorgen over de overheidsfinanciën. “Het is ontzettend belangrijk voor elke regering om mooie plannen en ambitie te hebben. Maar het is ook belangrijk dat je deze moet kunnen betalen en dat de financiën op orde zijn. Anders schuif je de rekening door naar de volgende generatie. Je moet een balans vinden tussen ambitie en fatsoenlijk je portemonnee op orde houden als overheid zijnde. Ik denk dat Aruba daar nog wel een uitdaging in heeft.” Hachchi zegt dat de nieuw aangetreden regering daar ook de kans voor moet krijgen. Zij spreekt daarbij ook haar vertrouwen uit over minister Juan David Yrausquin (AVP).

Ongerust

André Bosman (VVD) zegt over minister Yrausquin dat ook hij de problemen in de overheidsfinanciën ziet en dat er stappen genomen moeten worden ‘om te voorkomen dat de begroting uit het lood gaat lopen’. “Ze hebben nu al een andere manier van begroten gepakt met een maximum uitgavenpatroon. Verschillende ministeries hebben de verantwoordelijkheid om de financiën op orde te krijgen en op die manier proberen ze daar met groei van de economie passende begrotingen te krijgen.” Bosman zegt niet meer, maar ook niet minder ongerust naar Nederland terug te gaan. De financiële situatie op Aruba blijft hij kritisch volgen. “Aruba heeft de ambitie om ook een stuk herfinanciering te plegen via Nederland. Maar daar zijn wel voorwaarden aan verbonden en dat betekent ook de houdbaarheid van de financiën.” Bosman zegt te hopen dat nu de regering veel heeft geïnvesteerd, de civiele sector op Aruba ook de portemonnee opentrekt.

Gemenebest

Ronald van Raak (SP) is heel bezorgd. “Politici op Aruba denken dat met economische groei de enorme schuld te betalen is. Daar ben ik wat somberder over. Ik heb heel veel ambitieuze plannen gezien, daar ben ik heel blij om want op andere eilanden zie je juist een gebrek aan plannen. Maar het is ook een klein eiland dat heel erg afhankelijk is van toerisme en daar gaat het niet altijd goed mee.“ Samen met Bosman is Van Raak voorstander van een gemenebest in plaats van een koninkrijk. “Dat is niet een voorstel tegen, maar juist voor Aruba. Nu is het zo dat Nederland nog steeds verantwoordelijk is voor de financiën en goed bestuur op St. Maarten, Curaçao en Aruba. Dat betekent dat Nederland snel in de kramp schiet als er wat misgaat, want wij zijn er verantwoordelijk voor en worden erop aangekeken als er corruptie is, of vriendjespolitiek of grote tekorten. Ik hoop dat we in de toekomst meer kunnen samenwerken op basis van gelijkwaardigheid en dat we Aruba kunnen steunen waar nodig en niet meer echt verantwoordelijk zijn. Ik denk dat we dan vanuit Nederland veel relaxter kunnen zijn bij het bieden van hulp.”

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top