Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nederlandse parlement uit forse kritiek op bezuinigingen justitie St. Maarten

DINSDAG, 02 APRIL 2013

DEN HAAG — De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben grote twijfels over de aangekondigde bezuinigingen bij justitie op St. Maarten en vrezen dat het onderzoek naar corruptie hiermee in gevaar komt. De Tweede Kamerleden André Bosman (VVD) en Pierre Heijnen (PvdA) hebben minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om opheldering gevraagd.

Aanleiding voor de vragen zijn de bezuinigingen, die volgens een artikel in De Telegraaf de nekslag zou zijn voor justitie en daarmee ook voor het onderzoek naar de mogelijke omkoping van onafhankelijk Statenlid Patrick Illidge, die geld zou hebben aangenomen van bordeeleigenaar Jaap van den Heuvel. “De omvangrijke bezuinigingen zijn de nekslag voor het lokale justitiële apparaat, aldus waarnemers. De hoop van ministers Plasterk (Koninkrijksrelaties) en Opstelten (Justitie) dat St. Maarten zelf zijn corruptie aanpakt, wordt daarmee definitief de grond in geboord. Het is onmogelijk om binnen zo’n budget een uitbreiding van capaciteit te realiseren”, citeert De Telegraaf een betrokkene.

De PvdA en VVD vragen of Plasterk op de hoogte is van de bezuinigingen en of het gevolgen heeft voor lopende onderzoeken, waaronder de omkoopzaak. “Deelt u de mening dat het onacceptabel zou zijn als de bezuinigingen gevolgen hebben voor het lopende onderzoek? Bent u met ons van mening dat juist op St. Maarten een goed functionerende recherche, OM en politie van groot belang zijn”, aldus Bosman en Heijnen.

Ze vragen de minister ook of hij de regering van St. Maarten kan aanspreken op de hoge salarissen van Statenleden, een kwestie die ook tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg in februari werd genoemd door SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak. De partijen willen een antwoord voor het algemeen overleg met Plasterk op 16 april.

Zoals de Amigoe zaterdag meldde, wil de Sintmaartense regering flink bezuinigen op Justitie om daarmee te voldoen aan het advies van het College financieel toezicht.

Share this page:
« Back
Back to Top