Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nederlandse minister Plasterk zoekt naar oplossing duur levensonderhoud op Saba

15 NOVEMBER 2013

The Bottom – Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft niet meteen een oplossing voorhanden voor de hoge kosten van levens- onderhoud op Saba.  Dat zei hij gisteren op het Caribische eiland, waar hij koning Willem-Alexander en koningin Máxima vergezelt bij hun kennismakingsbezoek. De minister maakt van het bezoek gebruik voor overleg met het eilandbestuur.

,,In de marge heb ik veel gesprekken”, aldus de bewindsman.  Saba, het kleinste van de zes eilanden en sinds 2010 een bijzondere gemeente of openbaar lichaam van Nederland, klaagt over het betalen van dubbele belasting op bijvoorbeeld levensmiddelen. Die worden ingekocht bij supermarkten op buureiland Sint Maarten, waar omzetbelasting moet worden betaald. Bij invoer op Saba moet er weer worden betaald. ,,Daar zie ik niet meteen een oplossing voor”, aldus Plasterk.

Ook heft Sint Maarten belasting op goederen die via dat eiland worden uitgevoerd naar Saba en Sint Eustatius. Hij heeft het bestuur van Sint Maarten er opnieuw op aan- gesproken, zo vertelde hij.  Op Sint Maarten is woensdag ook gesproken over het integriteitsprobleem van het eilandbestuur. De Rijksministerraad heeft Sint Maarten in september een aanwijzing gegeven en gouverneur Eugene Holiday heeft nu een onderzoek ingesteld. ,,Er Advertentie moeten geen dubbele belangen zijn”, aldus Plasterk, die verwees naar bestuurders die opdrachten plaatsten bij vrienden of familie.

Het koningspaar kreeg op de tweede dag van hun tournee langs de eilanden van Caribisch Nederland in The Bottom een cultureel programma aangeboden, waarin de jeugd van Saba de geschiedenis van het eiland uitbeeldde. Ook namen Willem-Alexander en Máxima een kijkje bij een organische boerderij, een project waarbij ook het Oranje-fonds is betrokken. Het bezoek aan Saba nam maar zes uur in beslag. Vandaag is Sint Eustatius aan de beurt.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top