Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Nederland negeert opmerkingen St. Maartense minister Duncan over kustwacht

 

DINSDAG, 23 APRIL 2013

DEN HAAG — De Nederlandse regering legt de opmerkingen van Justitie-minister Roland Duncan van St. Maarten over de kustwacht naast zich neer. “De kustwacht zal blijven varen, wat er zich ook tussen de oren van de minister van Justitie afspeelt. Het is een cruciale functie die daar wordt vervuld. Daar kan men in de retoriek wellicht onverstandige dingen over zeggen, maar dat negeren wij. We varen door”, zei minister Ronald Plasterk vandaag.

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties beantwoordde vragen van VVD-Tweede Kamerlid André Bosman die opheldering wilde over uitspraken van Duncan tijdens het begrotingsdebat op St. Maarten. Volgens verschillende media acht de Justitie-minister de kustwacht medeverantwoordelijk voor de dood van negen mensen in december 2010. De slachtoffers zaten aan boord van een vissersbootje waarmee 33 personen naar de Britse Maagdeneilanden werden gesmokkeld. De kustwacht had volgens Duncan de hulp in moeten roepen van de autoriteiten op St. Maarten, maar waarschuwde in plaats daarvan de Amerikaanse autoriteiten die het bootje opjoegen, zodat het tegen de rotsen aankwam en zonk. De minister zou ook gezegd hebben dat hij van de kustwacht af wil.

Bosman vroeg naar de mening van Plasterk over de uitlatingen van Duncan. “Deze minister van St. Maarten stelt alles in het werk om de kustwacht in een kwaad daglicht te stellen en hen het werken onmogelijk te maken. Hoe geloofwaardig vindt minister Plasterk deze minister van Justitie?”, zei Bosman. Hij benadrukte dat hij zich niet zozeer zorgen maakt over de financiële bijdrage van St. Maarten aan de kustwacht, maar vooral over het gebrek aan overtuiging op het eiland dat de kustwacht een belangrijke bijdrage levert. “Het gaat niet om bedragen, maar om de rol en functie van de kustwacht ook tussen de oren hebben. In hoeverre zit het in de mensen zelf om de kustwacht te ondersteunen en de taken van de kustwacht te ondersteunen?”

Plasterk benadrukte dat de kustwacht op geen enkele wijze verantwoordelijk is voor het incident. Nadat het vissersbootje gesignaleerd was, droeg de kustwacht de vervolging over aan de Amerikaanse en Britse kustwacht, waarna het bootje omsloeg toen het probeerde te ontkomen. “In verband met die zaak zijn vervolgens op St. Maarten in de periode daarna enkele verdachten vervolgd en veroordeeld voor mensensmokkel en deelname aan een criminele organisatie. Dus suggesties dat de kustwacht hier iets misdaan zou hebben, is absoluut onjuist”, zei hij.

Plasterk zei ook dat de Rijksministerraad uiteindelijk beslissingen neemt over de kustwacht en niet minister Duncan. “Ik ga ervan uit dat St. Maarten zijn bijdrage zal blijven leveren. Het is nog nooit gebeurd dat men dat niet heeft gedaan in de afgelopen jaren. Dus in die zin neem ik de berichten van de collega van Justitie daar met een grote schep zout. Verder wordt gevraagd naar mijn opvatting over een individuele minister op St. Maarten. Ik heb er allerlei meningen over, maar die houd ik voor me. De Rijksministerraad heeft wel zijn zorgen geuit in de richting van St. Maarten over de integriteit van bestuur en heeft aangedrongen op een onderzoek en op een strengere screening bij de vorming van het volgende kabinet”, zei hij.

Share this page:
« Back
Back to Top