Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Monitor Georganiseerde Criminaliteit en het Nationaal Dreigingsbeeld 2012: Dutch Caribbean houdt rol in georganiseerde misdaad

DINSDAG, 19 MAART 2013

DEN HAAG — Het Caribisch gebied blijft een belangrijke rol spelen in de georganiseerde criminaliteit. Dat blijkt uit de vierde Monitor Georganiseerde Criminaliteit en het Nationaal Dreigingsbeeld 2012 (NDB), waarin Curaçao, Aruba, Bonaire en St. Maarten een aantal keer genoemd worden.

Beide rapporten geven een beeld van ontwikkelingen in de georganiseerde misdaad in Nederland en daarbuiten. Minister van Justitie Ivo Opstelten concludeert op basis hiervan dat de huidige aanpak wordt voortgezet met een nadruk op de aanpak van drugsproductie en -smokkel, mensenhandel, fraude, kinderpornografie, cybercrime, zware milieucriminaliteit en witwaspraktijken.

“Veelal wordt het geld letterlijk en figuurlijk dicht bij huis geïnvesteerd: in de eigen woonruimte, in een eigen bedrijf of in de eigen criminele handel. (…) Maar daarnaast concludeert de Monitor – net als het NDB – dat het witwassen van criminele winsten ook op meer gecompliceerde manieren plaatsvindt. Dan gaat het om ingewikkelde witwasconstructies met rechtspersonen of het wegsluizen via buitenlandse belastingparadijzen”, aldus de minister in een toelichting.

De landen in het Caribisch gebied worden vooral genoemd als het gaat om drugshandel en witwaspraktijken. In het NDB-rapport worden Curaçao en St. Maarten genoemd als belangrijke landen voor drugssmokkel via trans-Atlantische vluchten naar Europa, dat in 2009 zo’n 4,1 miljoen drugsgebruikers telde. Nederland heeft 55.000 gebruikers die jaarlijks zo’n 1660 kilo cocaïne gebruiken.

De Monitor Georganiseerde Criminaliteit geeft een aantal concrete voorbeelden van zaken op Curaçao, zoals een zaak waarin medewerkers van een bagage-afhandelingsbedrijf betrokken waren in de smokkel van drugs via Schiphol, het verzenden van cocaïne via levensmiddelenpakketten, smokkel via ingeslikte bolletjes met cocaïne en het witwassen van crimineel geld via vennootschappen of door de aankoop van onroerend goed. Aruba en Bonaire worden beide genoemd in een zaak, waarin criminelen investeerden in onroerend goed en op die manier geld werd witgewassen, terwijl Aruba ook nog vermeld wordt in de smokkel van drugs naar Italië.

Share this page:
« Back
Back to Top