Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Minister Miskin:Minimumloon wordt SRD 3, 4 of 5 per uur in Suriname

23/03/2013

PARAMARIBO – De raad van Ministers moet beslissen over wat voor minimale uurloon er voortaan in Suriname zal worden uitbetaald. Er moet gekozen worden tussen SRD 3, 4 of SRD 5. dat zegt de ministervan Arbeid Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM), Michael Miskin.

“Wij hebben tijdens het laatste tripartiet overleg (tussen overheid, vakbeweging, bedrijfsleven…red) met onze partners afgesproken dat deze voorstellen ingediend zullen worden bij de ministerraad. Zij moeten een keus maken waardoor één bedrag voorgesteld zal worden bij De Nationale Assemblee (DNA)”, zegt Miskin.

De discussie mondt zich nu uit in een geschil tussen de twee uitersten. Het bedrijfsleven is met haar eigen concept zwart op wit op de proppen gekomen met het laagste bedrag van SRD 3 per uur. Zowel de vakbeweging als de president zelf hebben op diverse aangelegenheden laten weten dat zijn voor SRD 1000 per maand kiezen, wat neerkomt op SRD 5 per uur in een 48-urige werkweek.

“Op de volgende vergadering in Tripartiet verband zal het voorstel van het bedrijfsleven worden besproken. Intussen zal de ministerraad zich buigen over de drie opties van ATM”, zegt Miskin. “Ik weet niet als het SRD 3, 4, of 5 per uur wordt, maar mijn visie is om een minimumloonwet in place te hebben met alle bijbehorende instituten”, voegt de bewindsman eraan toe doelend ondermeer op een loonraad.

In aanloop naar de debatten in het parlement zal de Universiteit van Suriname het oud loononderzoek van 2008 bijstellen met hedendaagse gegevens van 450 bedrijven in de diverse sectoren. Het onderzoek moet drie maanden in beslag nemen en in elk geval gereed zijn tegen de tijd dat het parlement zich erover zal buigen.

Miskin verwacht dat het minimumloon vooral een effect zal hebben op winkeliers en kledingszaken die doorgaans de laagste salarissen uitbetalen. “Wij zijn overgestapt naar uurlonen van maandsalarissen, omdat de werkuren in de verschillende branches verschillend zijn. Vast staat dat minimumloon eraan komt”, aldus Miskin.-.

Share this page:
« Back
Back to Top