Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

‘Minister gaat niet over straffen’

15 februari 2017

Oranjestad – ,,De verhalen dat ik Johannes Ospina Span verlof zou hebben verleend zijn volledig uit de lucht gegrepen. Een minister heeft die macht niet. Deze geruchten worden verspreid uit politieke motieven.”

Minister Arthur Dowers van Justitie heeft ook gehoord dat hij Ospina verlof zou hebben gegeven. ,,Een minister van Justitie gaat niet over gevangenisstraffen. Het Europees Hof heeft bepaald dat als iemand een bepaald deel van zijn straf heeft uitgezeten, hij of zij de kans moet krijgen weer te integreren in de samenleving. Verlof kan een mogelijkheid zijn, maar daarover wordt zorgvuldig overlegd door het Openbaar Ministerie, de Reclassering en het Korrektie Instituut Aruba (KIA). Die beoordelen bijvoorbeeld het risico op ontsnapping.”

De afgelopen dagen deden geruchten de ronde dat de notoire crimineel Ospina het KIA zou mogen verlaten. De man is al meermalen veroordeeld voor gewapende overvallen en staat bekend als uiterst gewelddadig. Oppositiepartij MEP haalt zijn naam geregeld van stal om de regering in een kwaad daglicht te stellen. Zo wordt ex-minister Otmar Oduber met hem in verband gebracht.

De minister was zich van geen kwaad bewust toen hij eind 2010 een overeenkomst aanging met Dexacol voor een proefproject hydroponics. Toen de minister het jaar daarop negatieve dingen hoorde over commercieel directeur Johannes Ospina Span, werd het project stopgezet en opdracht gegeven om het geld (11.000 dollar) terug te vorderen. Ospina is in 2009 al veroordeeld voor wapenen munitiebezit. Bovendien was hij verdachte in de overval op het bankfiliaal van CMB op de luchthaven in 2011. Die overval kon niet worden bewezen, maar Ospina werd wel veroordeeld wegens witwassen. Die straf heeft hij uitgezeten, maar hij zit weer in de cel voor andere overvallen. Voor zijn eigen veiligheid zat hij enige tijd in een Nederlandse gevangenis.

Dat die maatregel niet overdreven was, is af te leiden uit de verdachte personen die de afgelopen dagen in de omgeving van de woning van Ospina werden gesignaleerd, nadat de geruchtenstroom over zijn op handen zijnde verlof op gang kwam. De politie hield drie Colombianen aan, van wie er twee illegaal op Aruba verbleven.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top