Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Minimumloon blijft op de lange baan in Suriname

12/01/2013

PARAMARIBO – Er is geen zicht op wanneer de jarenlange discussie rond het bepalen van minimumsalarissen voor beroepen daadwerkelijk tot resultaten zal leiden. Het bedrijfsleven blijft de grootste kanttekeningen plaatsten tegen de voorgestelde wet. “Er zijn inderdaad enkele hobbels die de zaak vertragen. Ik heb een onderzoek naar de lonen in Suriname aangekondigd en de bedrijvenverenigingen hebben aangegeven dat zij op die resultaten willen wachten. Dit maakt dat de zaak nog verder vertraagd wordt. Wij moeten nagaan hoe wij dit het best kunnen aanpakken”, zegt minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) aan de krant.

Tijdens het arbeidscongres van de Vakcentrale C-47 liet voorzitter Robby Berenstein weten dat wat werknemers betreft de wet wel doorgevoerd mag worden. De belangrijkste pijnpunten van de zakenwereld, verschillende loonniveaus afhankelijk van het beroep, zouden de zaak niet langer hoeven op te houden. “Het is eenvoudig, wij gaan gewoon voor de hoogste bedragen in elke categorie”, benadrukt Berenstein verder.

Concurrentie

Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), belooft de bewindsman dat zijn organisatie bereid is te staan achter een minimumloon stelsel. Maar de aangedragen kanttekeningen moeten wel meegenomen worden. Een ander belangrijk pijnpunt is de oneerlijke concurrentie van malafide ondernemers.

“Oneerlijke concurrentie moet een halt worden toegeroepen. Wij kunnen niet worden gedwongen ons te houden aan arbeidswetgeving, terwijl ‘onzuivere’ ondernemers daar misbruik van maken om goedkoper hun producten te verkopen. Daarbij maken zij woekerwinsten”, beklaagt de VSB-topper zich. Hoewel de samenleving hierdoor wel van goedkope prijzen geniet, zou dat ten kosten gaan van arbeidsplaatsen en goede primaire en secundaire voorzieningen.-.

Share this page:
« Back
Back to Top