Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Millenniumdoel babysterfte niet haalbaar in Suriname

18/02/2013

PARAMARIBO – Suriname zal het millenniumdoel om kindersterfte in 2015 te brengen naar 100 per jaar, niet halen. Althans, dat meent Manodj Hindorie van het St. Vincentius Ziekenhuis. Het jaarcijfer schommelt in Suriname rond de 300. Onder kindersterfte vallen baby’s die tot een week voor of een week na de geboorte doodgaan. Conform het millenniumdoel zou dit cijfer in 2015 teruggebracht moeten worden naar 100.

Hoewel het doel in 2015 niet haalbaar is, wordt in het St. Vincentius Ziekenhuis wel er naartoe gewerkt. In dit kader werd er zaterdag een conferentie gehouden. Na presentaties van Perinataal Epidemioloog Ashna Mohango en gynaecologen Harvy Karansing en Elizier Ramkelawan werd er hierbij gediscussieerd over de mogelijkheden om babysterfte terug te dringen. “Natuurlijk ga je niet alles kunnen voorkomen, want sommige zaken zijn aangeboren en dan zijn de baby’s niet levensvatbaar. Maar vooral dat deel waarvan je ziet en merkt dat het eigenlijk niet had gehoeven dat het baby’tje dood ter wereld komt of kort na de geboorte komt te overlijden, dat heeft ons getriggerd”, zegt Hindorie. Er gaan volgens de directeur op de duizend baby’s 25 dood en in de regio ligt dit cijfer rond de achttien.

Project

In januari begon het ziekenhuis met het project Perisur (Perinatologische Interventies in Suriname). Er werd onderzoek gedaan naar het gebruik van foliumzuur door zwangere vrouwen. De conferentie is de eerste publieke activiteit. Hindori wil “ontrafelen” wat er te leren valt uit elk geval van een gestorven baby. “Een doodgeboren baby kan je niet meer tot leven brengen, maar je kan wel eruit leren.” Hij wil weten waar het misgegaan is, zodat er in de toekomst ook daarop gelet kan worden. Uit voorlopig onderzoek blijkt dat de levensstijl van de zwangere vrouw zeer belangrijk is, maar ook de afstemming tussen de huisarts en de gynaecoloog blijkt nog niet optimaal te zijn.

Hindori wil in Suriname beginnen met groepszwangerschapspraktijken. Hierbij zullen zwangere vrouwen in groepsverband begeleid worden. Het doel hiervan is dat zwangere vrouwen van elkaar leren en elkaar motiveren.

Project Coördinator Mohango benadrukt dat investeren in gezonde zwangerschappen enorm belangrijk is. Hierdoor zal babysterfte volgens haar met een aanzienlijke hoeveelheid afnemen.-.

Share this page:
« Back
Back to Top