Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Meeste immigranten in Suriname uit China

‘China is de nieuwe hofleverancier’

30/01/2013

PARAMARIBO – Het Vermoeden dat er steeds meer Chinese immigranten in het land neerstrijken, bleek gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) gegrond. Tijdens de openbare vergadering over de wetten ter verlening van de Surinaamse nationaliteit aan honderd personen gaf Rabin Parmessar aan dat de meeste vreemdelingen van Chinese afkomst zijn.

Als voorzitter van de vaste commissie ‘Naturalisatie’ gaf hij aan dat in het verleden vooral het Caribisch gebied met Guyana voorop ‘hofleverancier’ waren van Suriname. De meeste naturalisatieaanvragen kwamen toen uit die landen. “Nu is het zo dat de Chinezen de meeste verzoeken doen.” Suriname kent veel diversiteit in de bevolkingsgroepen die ieder hun eigen cultuuruitingen, gedragspatronen en wijze van samenleven hebben. In DNA werd er gisteren door verschillende leden op gewezen dat het storend is wanneer in een supermarkt niet kan worden gelezen wat er op de verpakking van een product staat, omdat het etiket in het Chinees is geschreven. “Ik wil weten of ik een harde of zachte tandenborstel koop”, haalde een parlementariër als voorbeeld aan.

“In het ontwikkelingsplan 2012-2016 heeft de regering beschreven hoe zij de bevolkingspolitiek wil definiëren”, gaf minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken tijdens de wetsbehandeling aan. Hij zegt daarbij te denken aan integratie, kennis van de taal (Sranantongo en Nederlands…red.) en hij wil er op toezien dat de gewoontes van ‘vreemdelingen’ de gemeenschap niet hinderen.

Share this page:
« Back
Back to Top