Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Medische Zending zoekt fondsen voor verwerking medisch afval in Suriname

10/12/13

Paramaribo – Ontwikkeling brengt ook troep met zich mee. Naast de verbeterde diensten van de Medische Zending (MZ) in het binnenland is de organisatie ook bezig met een project om medisch afval verantwoord te verwerken. Onlangs hebben studenten van de Faculteit der Technologische Wetenschappen een studie gedaan naar de enige verbrandingsoven van de organisatie in Brokopondo.

“Op ten minste tien gezondheidscentra in het binnenland willen we deze ovens plaatsen”, merkt directeur Edward van Eer op. Deze oven is speciaal ontworpen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor verafgelegen gebieden, waarin de voorzieningen beperkt zijn en de kosten zo laag mogelijk gehouden moeten worden. De MZ heeft besloten om scherp afval zoals naalden en ampullen in deze oven te verwerken. Met de aanbevelingen van de studie wordt voornamelijk gestreefd naar verbetering van de veiligheid van de bewoners en de omgeving. Momenteel wordt een deel van het afval op de meer dan vijftig poliklinieken verbrand in tonnen, die steeds binnen een jaar vervangen moeten worden vanwege roest. Om het project te kunnen uitvoeren is de MZ nog op zoek naar fondsen. Naast het plaatsen van de ovens zal er ook gebruik worden gemaakt van kleinere verbrandingsvaten voor afgelegen kleinere posten.

Reguleren
Behalve door de gezondheidssector komt er ook afval via toerisme en onderwijs het gebied binnen. “Met de naschoolse opvang krijgen we flessen water uit de stad, maar nu weten we niet wat we met alle afval moeten doen”, zegt waarnemend schoolhoofd Pearl Reigman. Ook de districtscommissaris van Sipaliwini, Naltus Naana, zoekt naar diverse manieren om afval in het binnenland beter te reguleren. “Volgend jaar willen we met een project beginnen om de rivier schoon te maken”, verklapt Naana. Volgens hem is het schoonhouden een grotere uitdaging dan de rivier eenmalig schoonmaken. Het grootste probleem in diverse dorpen is de aanwezigheid van diverse plasticwaren. “Niet alleen de bewoners vervuilen, maar vaak ook toeristen”, merkt de dc op. Er worden voorbereidingen getroffen om de schoonmaakactie begin volgend jaar in te voeren. Naast het opruimen zal Naana ook voorlichtingscampagnes voeren om de bewustwording op gang te brengen. “Langs de rivier gaan we borden plaatsen waarmee we mensen erop zullen wijzen dat ze het milieu schoon moeten houden.”.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top