Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Medicijnen in beslag genomen bij grootschalige controle op Curacaose luchthaven

14 NOVEMBER 2013

Willemstad – De douane heeft bij een intensieve controle op luchthaven Hato bij 33 mensen uit een groep van 100 passagiers uit de Dominicaanse Republiek medicijnen in beslag genomen.  ,,De medicijnen die vorige week donderdag in beslag zijn genomen varieerden van anti-conceptiva tot geneesmiddelen die qua hoeveelheid duidelijk niet voor eigen consumptie bestemd waren. Ook zijn er medicijnen aangetroffen die alleen op doktersrecept bij een apotheek te krijgen zijn”, zo verklaarde douanewoordvoerder Richenel Martijn tegenover deze krant.

,,Het is de bedoeling dat de in beslag genomen medicijnen door de Inspectie nog worden getest”, aldus Martijn.  De douane besloot tot de intensieve controle nadat men eind vorige maand bij een controle bij Marshe Nobo in Punda stuitte op een grote hoeveelheid medicijnen, insecticiden en crèmes die te koop werden aangeboden terwijl ze niet door de Inspectie voor Medicijnen waren goedgekeurd. ,,Het is bekend dat de Dominicaanse Republiek in onze regio het land is waar de meeste namaakmedicijnen worden geproduceerd”, zo legt Martijn uit. ,,De kans is groot dat de in beslag genomen medicijnen namaak zijn. Middels een laboratoriumtest is dat vast te stellen.”

Na de controle bij Marshe Nobo besloot de douane om de plek van waaruit de (namaak)medicijnen het land binnenkomen, aan een scherpe controle te onderwerpen. ,,Namaakmedicijnen kunnen een ernstige bedreiging vormen voor de volksgezondheid”, zo merkt Martijn op.  De Dominicaanse passagiers die gecontroleerd werden had- den allen medicijnen of producten bij zich waar invoerrechten over betaald moeten worden. Vorige week donderdag werden de vluchten uit Nederland en die uit Jamaica ook scherp door de douane gecontroleerd. De douane trof niets bijzonders aan bij de passagiers uit Nederland. Een passagier uit Jamaica bleek bij controle circa anderhalve kilo marihuana bij zich te hebben.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top