Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Medical Laboratory Services eerste laboratorium ISO geaccrediteerd op Curacao

MAANDAG, 26 NOVEMBER 2012

WILLEMSTAD — Medical Laboratory Services (MLS) is het eerste laboratorium op de voormalige Nederlandse Antillen dat een ISO-accreditatie heeft behaald via de Nederlandse Raad voor Accreditatie. Dat meldt MLS-directeur Helfrick Genaro. Nu het laboratorium is geaccrediteerd hebben cliënten nog meer zekerheid over de kwaliteit van geleverde diensten.

Aanstaande woensdag wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Marriott Hotel het accreditatiecertificaat door een vertegenwoordiger van de Raad voor Accreditatie uitgereikt. De ISO-accreditatie geeft aan dat MLS een goed en actief kwaliteitsbeleid voert. Ook operationele procedures, theoretische en praktische kennis zijn goed georganiseerd. Dat blijkt na evaluatie van internationaal aanvaarde criteria. De criteria zijn vastgelegd in de norm ISO 15189.

MLS is een medisch laboratorium dat op 1 december 1992 is opgericht. Het laboratorium voert medische, klinisch-chemische, hematologische, serologische en micro-biologische testen uit. Een team van onafhankelijke deskundigen zal jaarlijks een controle bij MLS uitvoeren. Om de vier jaar vindt er een grote audit plaats waarbij bewezen moet worden dat het laboratorium de accreditatie in stand heeft weten te houden. Als het laboratorium kan aangeven dat het kwaliteit levert en patiëntveiligheid voorop stelt, wordt de accreditatie weer vernieuwd. “Dit biedt zekerheid voor patiënten, artsen, overheid en zorgverzekeraars”, aldus Genaro.

Ondanks dat de lokale wetgeving niet overal in dit soort kwaliteitszaken voorziet is het volgens de algemeen directeur zijn plicht om als zorgverlener hier aan te voldoen. Ook de controle vanuit de Inspectie voor de Volksgezondheid is niet voldoende omdat de afdeling die deze inspecties moet uitvoeren hiervoor niet is bemand.

Volgens Genaro heeft het laboratorium bewezen dat, ondanks dat de tarieven niet zijn aangepast, het door efficiëntieslagen toch de tekorten heeft weten te absorberen. De tarieven zijn in twintig jaar niet bijgesteld, vertelt Genaro. “Wij geloven in kwaliteit die zichzelf terugbetaald.” Door kwaliteit te leveren is de vraag naar de diensten van MLS toegenomen. Hierdoor kan het laboratorium zichzelf bedruipen zonder concessies te hoeven doen aan de kwaliteit.

Share this page:
« Back
Back to Top