Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Malaria grote dreiging in Surinaams binnenland door goudwinning

29 NOVEMBER 2013

Paramaribo – Malaria begint steeds zorgwekkender vor- men aan te nemen in het binnenland van Suriname. Dit meldt het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg.

Ooit werd nochtans beweerd dat malaria vrijwel niet meer voorkwam in Suriname. Dankzij de kleinschalige goudwinning is de ziekte weer goed terug.

Veel goudzoekers of porknokkers lopen besmet rond zonder daar ooit voor behandeld te zijn. Dat werkt besmetting in de hand, daar muggen de malaria-parasiet dan overbrengen van de ene persoon op de andere. Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) zit met de handen in het haar, ook al vanwege gebrekkige middelen.

,,Het kost bakken vol met geld om het aantal malariagevallen terug te dringen”, zegt BOG-directeur Lesley Resida tegenover de Times of Suriname.

Toch gaat er binnenkort een missie naar het binnenland. Daar zullen vooral de kraters (door goudwinning veroorzaakt, red.) worden bespoten. Maar ook het motiveren van goudzoekers om hulp te zoeken als ze ziek zijn, staat op het programa.

,,Het ligt in de bedoeling dat ieder geval in de buurt van gezondheidscentra direct aangepakt wordt om besmetting te voorkomen. We willen naar een situatie, waarbij goudzoekers niet bang zijn en zich schuil houden als ze ziek zijn”, aldus Resida.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top