Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Maat is vol voor Consumentenbond

16 mei 2017

Willemstad – Fundashon pa Konsumidó, de Consumentenbond, eist dat supermarkten en minimarkten transparanter zijn naar de consument toe, de maat is vol. Dat schrijft de bond naar aanleiding van de recente controles bij supermarkten en minimarkets. De Consumentenbond schrijft in een verklaring dat zij de controles volledig steunt. ,,De acties kunnen op 100 procent steun van ons rekenen, gelet op alles wat het multidisciplinair team (Inspectie ministerie van Economische Ontwikkeling, SBAB, Inspectie voor Gezondheid, Veterinaire Dienst, het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn, SOAW), doet in het kader van haar taken om te controleren of alle vestigingen zich houden aan de vastgestelde regels”, aldus de verklaring van de bond.

De controles hebben uitgewezen dat er een aantal winkels is die vervallen producten verkopen en daarnaast zijn er ook onhygiënische situaties aangetroffen.
,,Wij willen niet alleen de eigenaren van supermarkten, maar ook onze consumenten eraan herinneren dat conform onze wetten, alle producten die voor consumptie bestemd zijn deugdelijk geïdentificeerd moeten zijn met een etiket waarop onder andere de naam van het product, de importeur en de houdbaarheidsdatum van het product staat vermeld”, aldus de bond in een schriftelijke verklaring.

Op grond van de commotie die er de laatste tijd is ontstaan waarbij er twijfels zijn gerezen over waar de consument terecht kan voor kwaliteit, hoopt de bond ‘dat consumenten nu meer dan ooit kritischer en bewuster worden, zowel van hun beurs als van hun gezondheid. Wij moeten ons realiseren dat de consument een machtige stem heeft. Als wij de garantie willen hebben dat de producten die wij consumeren, van kwaliteit zijn en ook in goede staat, dan kunnen wij niet tegen controles zijn. Wij moeten eisen en erin volharden dat vervallen producten uit de schappen moeten. Punt.”

De bond stelt ook dat in de tijd dat toko’s en minimarkets gecontroleerd werden, de vereniging van lokale supermarkten, Suveku, zich stil hield. Er is door de vereniging toen niet gezegd dat de gevolgde procedures of de controles niet goed waren, aldus de bond die zich afvraagt waarom de vereniging nu wel van zich laat horen.

Fundashon pa Konsumidó hoopt ‘dat er nu wel flinke sancties worden opgelegd aan die winkels en supermarkten die bewust vervallen producten verkopen, of geen zichtbare vervaldatum hebben vermeld, en helemaal als het gaat om producten zoals vlees, vis, beleg et cetera. Hou er rekening mee dat de consument de vervaldatum bij blikgroente kan lezen, maar bij producten zoals vlees, vis en beleg vertrouwt de consument erop dat de vestiging goede producten van kwaliteit verkoopt’. De bond roept consumenten op om bij twijfel over een product niet te schromen om erin te knijpen, eraan te ruiken of het product beter te bestuderen.
Consumenten kunnen bij twijfels over een product bellen met de bond op 4626666 of via info@fundashonpakonsumido.org

In de verklaring staat de bond ook stil bij haar taak om consumenten te informeren over producten en diensten. De bond heeft als taak om de prijzen voor producten te noteren en prijzen in supermarkten, minimarkets en toko’s te vergelijken. Het doel hiervan is om de samenleving te informeren over de plaatsen met voordelige prijzen. De controle van de kwaliteit van de producten is in handen van het multidisciplinaire team en het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO). Als de bond constateert dat er dingen zijn die niet kloppen, bijvoorbeeld de staat van het product of de prijs ervan, wordt het team van MEO meteen ingeschakeld, aldus de Consumentenbond.

Bron: Antilliaans Dagblad, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top