Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Loftrompet en waarschuwing IMF over Surinaamse economie

18/10/2013

PARAMARIBO – Terwijl in drie jaar 11 ministers zijn vervangen, waaronder twee op het ministerie van Financiën, schalt het IMF opnieuw de loftrompet over de Surinaamse economie. Opnieuw was er met 4.75 procent sprake van een forse economische groei in 2012. De inflatie ging scherp terug en bereikte in mei 2013 een niveau van 2.5 procent, zegt het IMF in een zojuist uitgegeven verklaring.

Op 30 september werd de Article IV consultatiemissie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) afgerond. De economische groei in 2012 was wederom te danken aan de toen hoge prijzen voor Surinames belangrijkste exportproducten, maar voornamelijk vanwege de hoge goudprijs. Kredietverlening door het bankwezen bleek in mei 2013 flink te zijn gestegen met 17.25 procent in vergelijking met een jaar daarvoor. Dit kwam voornamelijk door de handel en de constructiesector, gekoppeld aan stabiele rentes voor zowel leningen in Surinaamse dollar als vreemde valuta. De monetaire instelling waarschuwt dat waakzaamheid is geboden bij de snel groeiende kredietomvang

Het IMF waarschuwt ook voor de verslechterende positie in de staatsfinanciën. Het begrotingstekort is gestegen vanwege toegenomen overheidsuitgaven, inclusief subsidies. In de eerste helft van het jaar kwamen de staatsfinanciën verder onder druk vanwege de uitbetaling van loonsverhoging aan ambtenaren en stijgende kapitaalsinvesteringen. Het IMF verwacht dat eind 2013 de regering zal aankijken tegen een begrotingstekort van 3 procent.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top