Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Lijst met Arubaanse ministerkandidaten klaar voor screening

WOENSDAG, 23 OKTOBER 2013

ORANJESTAD — Formateur Mike Eman heeft een lijst klaar met mogelijke ministerkandidaten. Gisteravond besprak hij samen met een aantal demissionair ministers en Statenleden wat de mogelijke kabinetsformatie zou kunnen worden. Namen en functies wil hij niet geven, wat de geruchtenmachine alleen maar harder doet draaien.

Buiten het Bestuurskantoor heeft de pers zich al vanaf acht uur ’s avonds verschanst. Vanavond moet het gebeuren. Het is duidelijk dat de AVP-aanhang het wachten zat is. Hoewel formateur Eman lang en breed te kennen heeft gegeven dat hij tot eind van de maand neemt om met een nieuw kabinet te komen, is de roes van de verkiezingsoverwinning achter de rug. Sinds de individuele resultaten zijn gepubliceerd, heerst er volgens ingewijden een sfeer van onmin binnen de partij. En hoe langer er onzekerheid is over wie welke post krijgt, des te groter wordt het gemor.

Mike Eman na afloop van het gesprek over de formatie van het kabinet.

De geruchten volgens die ingewijden die Amigoe te spreken krijgt, zijn dat Juan David Yrausquin minister van Financiën wordt. Hij is in ieder geval ook aanwezig bij het gesprek gisteravond met de formateur. Verder verlaat Mike de Meza de Financiën-post voor Justitie en wordt Paul Croes minister van Onderwijs. Otmar Oduber behoudt zijn portefeuilles (Toerisme en Transport) met als mogelijke uitzondering Arbeid, die portefeuille zou naar Michelle Winklaar gaan. Verder gonst het dat Arthur Dowers de gevolmachtigde minister Edwin Abath gaat vervangen in Den Haag. Dowers, die op zijn beurt juist vooruit is gegaan qua stemmen, zou echter niet happig zijn op vier jaar in het Arubahuis. Zijn campagnevoerders ook niet. In de afgelopen paar dagen hebben zijn aanhangers inbelprogramma’s op de radio bestookt en vanavond staan zij bij het Bestuurskantoor om hun minister te steunen.

Dowers

Pas na middernacht is Dowers de eerste die het Bestuurskantoor verlaat. In eerste instantie wil hij niet met de pers praten, maar desgevraagd geeft hij aan dat er nog geen besluiten zijn genomen en dat een vertrek naar Nederland niet aan de orde is. Een opgewekte indruk maakt de demissionair minister van Justitie en Onderwijs echter niet en hij blijft nog lang praten met zijn aanhangers. “Het moet allemaal nog naar de gouverneur en dan pas worden er beslissingen genomen”, bezweert hij. Kort daarna verschijnt fractieleider Rene Herdé. Hij zegt dat er alleen maar gesproken is over hoe het partijprogramma met de wensenlijst van de gouverneur gecombineerd kan worden. Verder zijn er geen namen en rugnummers genoemd en moet het allemaal nog een proces doorlopen voordat een aankondiging mogelijk is. De sfeer in de vergadering is in ieder geval goed, zo laat hij weten.

Uiteindelijk dalen formateur Eman en de rest van de vergaderaars, onder wie Alex Schwengle, Winklaar en Paul Croes naar de hoofdingang. Terwijl de rest zich snel uit de voeten maakt, staat Eman de pers te woord. Hij staat erop dat er geen besluiten zijn genomen, ook niet over wie naar Den Haag moet. “Dit is geen politiek antwoord. Er is nog geen verdeling van de portefeuilles naar specifieke personen. We hebben het meer gehad over het aantal portefeuilles en hoe deze verdeeld moeten worden.”

De formateur wijst op de procedure die moet worden doorlopen. Eerst moet een lijst met kandidaat-ministers naar drie instanties voor screening om daarna pas aan de gouverneur te worden aangeboden. Pas wanneer dat is afgerond, worden de namen prijsgegeven. Dat staat gepland voor 30 oktober.

De lijst met kandidaten is naar de screeners toe. Eman wil niet zeggen wie de kandidaten zijn. Eerder kreeg Amigoe van directeur Martijn Boelen van het Kabinet van de Gouverneur te horen dat het screeningsproces zo’n acht dagen in beslag zal nemen. Voor wat betreft de formatiegesprekken is de grote uitdaging of en hoe Onderwijs en Financiën gesplitst kunnen worden, aldus Eman. Volgens de formateur is er besloten om de volgende dag verder hierover te gaan vergaderen.

Bron: Aimigoe, Aruba

 

Witte rook

DONDERDAG, 24 OKTOBER 2013

“Dit is geen gezicht”, zegt een trouwe AVP-aanhanger. “Dat het allemaal zo lang moet duren, staat gewoon niet. We hebben met een meerderheid gewonnen. Dit moet gewoon een kwestie zijn van niet zeuren, knopen doorhakken en door. Er is genoeg werk te doen.”

Het is ’s avonds laat en we staan allemaal voor het Bestuurskantoor te wachten op nieuws van de formatie. Niemand wil het echt hardop zeggen, maar het loopt allemaal een stuk stroever dan verwacht. Vrijdag was al het eerste valse alarm afgekondigd: Habemus Gobiernus! Het bevrijdende woord, witte rook vanuit de schoorsteen. Een terugkeer naar het goede gevoel, de eenheid waarmee de verpletterende overwinning werd behaald op 27 september. De euforie van de overwinning maakte gauw plaats voor frustraties over en weer om de individuele resultaten en welke kandidaten nou ten koste van wie erop waren vooruitgegaan. Dat maakt de beslissing over wie meegaan in het volgende kabinet er niet makkelijker op. Zeker niet als het gerucht de ronde doet dat kandidaten hebben gedreigd uit de partij te stappen als zij hun zin niet zouden krijgen en als onafhankelijk parlementariër de Staten in te gaan. Zulke berichten brengen onzekerheid en bederven de overwinningsroes van de achterban. Om maar niet te spreken van de mensen die rekenen op een – al dan niet – politieke aanstelling in een of ander ministerie. Vandaar dat men zo vurig wacht op witte rook, ondanks dat de formateur nog ruim binnen zijn eigen deadline van 30 oktober zit en de formatieprocedure heel duidelijk aangeeft welke stappen allemaal moeten worden doorlopen.

Middelvinger

Binnen zitten formateur Mike Eman en een paar van zijn stafleden, Paul Croes, Juan David Yrausquin, Michelle Hooyboer-Winklaar, Arthur Dowers, Rene Herdé, Mike de Meza en Alex Schwengle. Misschien zelfs nog opvallender: Benny Sevinger en Otmar Oduber, die beiden ontzettend zijn gegroeid qua stemmen, zitten er niet bij. Oduber is zelfs het land uit om naar de eerste wedstrijd van Xander Bogaerts in de World Series te kijken en daarna een conferentie te pakken in Las Vegas. Zowel hij als Sevinger geven met hun afwezigheid een sterk signaal af: wij zijn binnen. Onze posities in het volgende kabinet zijn geen onderwerp van discussies. Oftewel: dikke middelvinger, laat de rest het maar lekker verder uitvechten.

Gelekt

Zo af en toe loopt ministerraad-secretaris Nicole Hoevertsz naar buiten. “Ze zijn nog bezig.” De pers mort een beetje, maar de sfeer is gezellig. DJ Allah van zender Blue FM pakt maar weer eens een omstander beet voor een diepte-interview ter plekke over de formatie. Er is nog tijd om te doden, tot na enen wanneer ze eindelijk naar buiten lopen. Er is nu een lijst met kandidaten die moeten worden gescreend voor ze aan de gouverneur worden voorgelegd. Over wie erop staat en voor welke post wil de formateur niets meedelen, maar voor die tijd was al van alles gelekt. Zo gaat Financiën, zoals velen hebben verwacht, naar Juan David Yrausquin. Alex Schwengle die amper iets meer dan 700 stemmen binnenharkte wordt, precies zoals zijn moeder had aangekondigd tijdens zijn lancering als kandidaat, minister van Volksgezondheid. Justitie gaat naar Mike de Meza en gaat Onderwijs naar Paul Croes, die naar verluidt ervoor moest knokken en, net als 2009, bijna naar Nederland was gestuurd.

Enkeltje Den Haag

Dowers kreeg het Arubahuis uiteindelijk aangeboden, zo meldden meerdere bronnen. Kennelijk wil de formateur een persoon met meer overredingskracht en ervaring in Den Haag en geef hem maar eens ongelijk gezien de situatie daar. De uitdaging is groot genoeg, maar ook Dowers weigert. Hij was dan ook de eerste die uit de vergadering vertrok. Tegenover de pers was hij kort en duidelijk: er is nog niets besloten. Maar zijn lichaamstaal en dat hij nog lang bleef hangen bij zijn aanhangers, niet alleen om hen gerust te stellen maar ook – zo lijkt het – om er kracht uit te putten, sprak boekdelen. Eén van zijn campagnevoerders vertelt: “Ik ken hem. Volgens mij heeft hij een voorstel op tafel achtergelaten en daarna weggelopen.”

Bron: Amigoe, Aruba

Share this page:
« Back
Back to Top