Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Leven lichtelijk goedkoper in september in Suriname

23/10/2013

Paramaribo – De knijpactie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) op de financiële sector heeft vorige maand direct effect gehad op de kosten van levensonderhoud. Basisgoederen zijn een half procent goedkoper geworden in september. Dit blijkt uit de recentste cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS).

De zogeheten Consumentenprijsindex (CPI) betreft een pakket van bijna driehonderd basisgoederen en diensten bestemd voor de consumptie. De CBvS kwam medio september met maatregelen om de stijging van valutakoersen en afzwakking van de Surinaamse dollar tegen te gaan. Financiële instellingen moeten nu meer van hun vermogen sparen bij de Moederbank. Dit betekent dat zij minder kunnen lenen. Andersom wordt het duurder voor consumenten om te lenen. Het doel is om oververhitting van de economie, met stijgingen tot gevolg, af te remmen.

Volgens het ABS is ook de jaarinflatie in september, vergeleken met een jaar eerder, met 1,7 procent toegenomen. Hiermee blijft het land op koers om landelijke prijsstijgingen onder controle te houden.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top