Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Krachtige basis Meldpunt Ongebruikelijke Transacties om aan eisen Caribbean Financial Action Taskforce te voldoen

ZATERDAG, 01 DECEMBER 2012

PHILIPSBURG — Wijzigingen om tot een krachtige basis voor de Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT) te geraken, zijn noodzakelijk om te voldoen aan de vijftien aanbevelingen van de Caribbean Financial Action Taskforce (CFATF), die onlangs een evaluatie heeft gemaakt van de situatie. Volgens minister van Justitie Roland Duncan loopt St. Maarten geen gevaar op de zwarte lijst te worden geplaatst door de internationale financiële en fiscale gemeenschap.

De regering heeft echter tot mei 2013 om te reageren op de CFATF en aan te geven hoe de vijftien aanbevelingen worden ingevoerd. De overheid moet ook haar actieplan indienen. De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten en ook de regering moeten aan de slag.

De CFATF en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben voor elk land veertig aanbevelingen en negen topaanbevelingen gedaan om de financiële misdaad, terrorisme en witwaspraktijken te bestrijden.

Als een van de meest belangrijke redenen haalt Duncan aan dat Curaçao, die over een soortgelijke wetgeving beschikt en met St. Maarten samenwerkt op het gebied van wetshandhaving, betere resultaten heeft geboekt tijdens de evaluatie. Volgens hem is dit te wijten aan het gebrek aan kennis van het staatkundig systeem en van het feit dat documenten in het Engels of Spaans ingediend moeten worden.

De overige landen van het Caribisch gebied staan er ook niet zo gunstig voor en in bepaalde gevallen kan actie van de kant van CFATF verwacht worden.

Share this page:
« Back
Back to Top