Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Kankerpatiënten in onzekerheid in Suriname

03/12/13

Paramaribo – “Wat gebeurt er in dit land.” Sandra is ten einde raad als ze vrijdagavond tegenoverde Ware Tijd haar beklag doet. Ze heeft kanker, maar kan haar derde chemokuur niet ondergaan. Het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), waar ze haar twee voorgaande behandelingen heeft ondergaan, beschikte niet over de cisplatine chemokuur.

Volgens de arts van Sandra heeft zij een goede kans op herstel, maar dan mag de behandeling niet worden onderbroken. “Ik zie dezelfde symptomen van vóór de behandeling terugkomen. Als de chemokuur niet geregeld wordt gegeven, kan de tumor verder groeien”, zegt ze met een overslaande stem.

De patiënt moest de vrijdag vóór Srefidensi weer worden opgenomen in het ziekenhuis. Toen kwam de mededeling dat de chemokuur niet beschikbaar was. Een week later had zij echter nog niets gehoord. Met haar zijn er tientallen andere patiënten die afhankelijk zijn van de cisplatine chemokuur.

De Ware Tijd heeft maandag contact gemaakt met Lindy Liauw Kie Fa, medisch directeur van het AZP. Volgens haar was er een probleem bij de bevoorrading.  “De apotheek had de cisplatine chemokuur wel, maar kon die nog niet vrijgeven.” Sinds vrijdag is deze kuur volgens Liauw Kie Fa wel weer beschikbaar. Door medewerkers van AZP is de patiënten beloofd dat zodra de kuur binnen was, er contact met hen gemaakt zou worden.

Sandra had gistermiddag tegen twaalf uur nog niets vernomen van het ziekenhuis, terwijl ze al ruim tien dagen te laat is voor haar chemokuur. Op een gegeven moment heeft zij zelf contact gemaakt met de afdeling Oncologie. Volgens haar is er duidelijk iets mis met de communicatie binnen het ziekenhuis.

De Oncologie-medewerker die haar te woord staat, zegt dat er contact is gemaakt met de apotheek van het AZP, maar de medewerkers van die afdeling hebben aangegeven dat ze nog niet over cisplatine beschikken. Vervolgens belt Sandra zelf naar de apotheek. Van de medewerker verneemt zij dat de medicijn er wel is en dat haar recept in het systeem zit.  “Dat er ruis is tussen de twee afdelingen is duidelijk. Wie moet ik nu geloven”, vraagt Sandra zich af. Door de hele situatie rond de chemokuur zit zij met de handen in het haar.  “Na de kuur zou ik in januari geopereerd moeten worden. Nu is het hele plan in de war”, zegt ze wanhopig.

Uiteindelijk komt maandagmiddag om drie uur het verlossende telefoontje van het AZP. De afdeling Oncologie meldt haar dat alles gereed is voor de laatste cisplatine chemokuur. Er is echter één probleem. Er zijn geen bedden vrij. Ondertussen zit Sandra nog steeds thuis.-.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top