Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Jaarlijks 66 nieuwe gevallen van baarmoederhalskanker in Suriname

22/04/2013

PARAMARIBO – In Suriname worden er naar schatting jaarlijks 66 vrouwen gediagnosticeerd met baarmoederhalskanker, van wie 27 (ruim 40 procent) overlijden. Baarmoederhalskanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen in het land.

Het Human Papillomavirus (HPV) wordt gezien als dé belangrijkste veroorzaker van deze vorm van kanker.

HPV-vaccinaties

Het WHO/ICO HPV Information Centre heeft de HPV-situatie in Suriname weergegeven in het rapport Human Papillomavirus and Related Cancers. Daarin staat onder meer dat informatie en voorlichting over de seksuele en reproductieve gezondheid essentieel zijn om de strijd tegen deze ziekte aan te gaan. De introductie van het HPV-vaccin kan het aantal gevallen van baarmoederhalskanker ook in belangrijke mate omlaag brengen. Het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft hierop ingespeeld en begint in oktober met de eerste HPV-vaccinaties in Suriname. Meisjes tussen negen en dertien jaar zullen op school deze vaccinaties toegediend krijgen. Volgens de coördinator van het Nationaal Immunisatie programma van het BOG, Beverly Ting A Kee, wordt vanaf mei hierover informatie gegeven op de verschillende scholen. De voorlichting geschiedt landelijk. Tijdens de vaccinatieweek van 21 27 april zal in Brokopondo een aanzet worden gegeven voor de voorlichtingssessies over het HPV-vaccin.

Aanwijzingen

Volgens het WHO/ICO-rapport wordt ruim 54 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker in Suriname veroorzaakt door HPV type 16 en 18. In de Zuid-Amerikaanse regio is dat ongeveer 68 procent en wereldwijd iets meer dan 70 procent.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat dit virus ook een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van andere vormen van kanker, zoals kanker aan de anus, vagina, vulva en penis. Alsook kanker bij hoofd en nek. Wereldwijd veroorzaken HPV type 16 en 18 ruim 70 procent van alle gevallen van baarmoederhalskanker. Het HPV-vaccin beschermt tegen deze twee typen HPV.

Situatie wereldwijd

Suriname telt ruim 174.000 vrouwen van vijftien jaar en ouder, die risico lopen op baarmoederhalskanker. Deze vorm van kanker is, na borstkanker, de tweede meest voorkomende bij vrouwen tussen vijftien en 44 jaar. Baarmoederhalskanker is wereldwijd ook de tweede meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.

Ongeveer 529.409 nieuwe gevallen kwamen er in 2008 bij, waarvan 274.883 stierven. Ruim 86 procent van alle gevallen komt voor in ontwikkelingslanden. Er zijn nog geen concrete data over de HPV-infecties in het land, maar in de Zuid-Amerikaanse regio, waar Suriname deel van uitmaakt, raakt naar schatting 13.2 procent van alle vrouwen eens in hun leven besmet met het HPV-virus. HPV is seksueel overdraagbaar.-.

Share this page:
« Back
Back to Top