Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Inval bij partijgebouw en woning Curaçaose oud-premier Schotte

09-12-13

CURAÇAO – Bij het kantoor van de MFK en de woning van Gerrit Schotte is de politie op dit moment bezig met een inval onder leiding van de officier van Justitie. Meer informatie volgt.

Het Openbaar Ministerie heeft nog geen commentaar uitgebracht en stuurt later een officeel persbericht uit.

Bron: Versgeperst, Curacao

 

OM: huiszoeking in witwasonderzoek naar Schotte

09-12-13

CURAÇAO – De huiszoekingen van vanmorgen, waarvan een onder meer in de woning van oud-premier Gerrit Schotte, zijn gedaan op verdenking van witwassen en valsheid in geschrifte. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Er is niemand aangehouden.

“Tijdens de doorzoekingen zijn documenten en gegevensdragers in beslag genomen die van belang kunnen zijn voor het verdere onderzoek. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De komende periode zal verder onderzoek worden gedaan naar de in beslag genomen documenten en proces-verbaal worden opgemaakt. Op dit moment is nog niet bekend hoe lang het opsporingsonderzoek nog zal voortduren”, aldus het OM. Het OM geeft geen nader commentaar.

Zes woningen
Een rechter-commissaris, de officier van Justitie, personeel van de Landsrecherche en medewerkers van het Recherchesamenwerkingsteam (RST) vielen vanmorgen vroeg zes woningen binnen. Het ging om de MFK-sede, de woning van Schotte een woning in Mahaai/Van Engelen, bedrijfspanden aan de Schottegatweg en in Groot Kwartier en een kantoorruimte van de Staten. De doorzoeking in de Staten vond plaats na overleg met de voorzitter van de Staten en in aanwezigheid van de griffier van de Staten.

Onderzoek
Het onderzoek komt voort uit twee aangiften tegen Schotte van eind vorig jaar op basis van informatie die afkomstig was van enkele tientallen MOT-meldingen (Melding Ongebruikelijke Transacties). De procureur-generaal heeft de aangiften beoordeeld en in febrari opdracht gegeven aan de Landsrecherche om een nader feitenonderzoek uit te voeren. Het Openbaar Ministerie en de Landsrecherche hebben daarbij ondersteuning gevraagd van het Recherche Samenwerkingsteam. Na het feitenonderzoek volgde een opsporingsonderzoek door de Landsrecherche. De huiszoekingen van vandaag zijn daar onderdeel van.

Bron: Versgeperst, Curacao

 

Persbericht OM:

Willemstad, 9 december 2013

Vanmorgen, maandag 9 december 2013, hebben er in het kader van een strafrechtelijk onderzoek zes doorzoekingen plaatsgevonden onder leiding van de Rechter-commissaris en in aanwezigheid van de Officier van Justitie. De zoekingen zijn uitgevoerd door personeel van de Landsrecherche die daarbij werden ondersteund door medewerkers van het Recherchesamenwerkingsteam (RST).

De zoekingen vonden plaats in een woning en een partijgebouw in Saliña, een woning in de omgeving van Mahaai/van Engelen, een bedrijfspand op de Schottegatweg, een bedrijfspand te Groot Kwartier en een kantoorruimte van het kantorengebouw van de Staten van Curaçao.

Aanleiding van deze zoekingen is een strafrechtelijk onderzoek naar een verdenking van witwassen van geld, in combinatie met daaraan gerelateerde delict(en) “valsheid in geschrifte” uit het Wetboek van Strafrecht.

Dit onderzoek is gestart in opdracht van de Procureur-generaal in verband met een tweetal aangiften welke in het najaar 2012 werden gedaan bij het Openbaar Ministerie te Curaçao en waarbij het vermoeden werd geuit dat een persoon, G.F.S., zich had schuldig gemaakt aan voornoemde overtredingen. Daarbij werd informatie verstrekt die betrekking had op zogenaamde Meldingen Ongebruikelijke Transacties (MOT).

Nadat deze aangiften door de Procureur-generaal waren beoordeeld, heeft deze aan de Landsrecherche van Curaçao in februari 2013 opdracht gegeven tot een nader feitenonderzoek. Het Openbaar Ministerie en de Landsrecherche hebben daarbij ondersteuning gevraagd van het RST. De resultaten van het nader feitenonderzoek zijn voorgelegd aan de Procureur-generaal en deze hebben vervolgens geleid tot een opdracht aan de Landsrecherche voor het uitvoeren van een opsporingsonderzoek.

De doorzoekingen die vanmorgen hebben plaatsgevonden zijn onderdeel van dit opsporingsonderzoek.

Tijdens de doorzoekingen zijn documenten en gegevensdragers in beslag genomen die van belang kunnen zijn voor het verdere onderzoek. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De komende periode zal verder onderzoek worden gedaan naar de in beslag genomen documenten en proces-verbaal worden opgemaakt. Op dit moment is nog niet bekend hoe lang het opsporingsonderzoek nog zal voortduren. Zodra hierover meer bekend is, zal separaat daarover mededeling plaatsvinden.

De doorzoeking in de kantoorruimte van de Staten van Curaçao vond plaats na overleg met de voorzitter van de Staten en in aanwezigheid van de Griffier van de Staten.

Nadere mededelingen over het lopende opsporingsonderzoek worden op dit moment niet gedaan.

Bron: Openbaar Ministerie, Curacao

Share this page:
« Back
Back to Top