Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Inflatie van 3,2 procent op Curacao

ZATERDAG, 27 OKTOBER 2012

WILLEMSTAD — Gemeten over de periode van twaalf maanden tot en met september 2012, namen de prijzen op Curaçao met 3,2 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, door een stijging van ‘het 12-maands-gemiddelde consumentenprijsindexcijfer’ van 116,1 naar 119,9. Dat blijkt uit gegevens over september die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendmaakte.

Dit cijfer geeft volgens het CBS een goed beeld van de langetermijninflatie en wordt daarom aangeraden als indexeringsinstrument. De inflatie op Curaçao bevind zich gedurende de afgelopen vijf maanden net boven de 3 procent. Het consumentenprijsindexcijfer nam tussen september 2011 en september 2012 toe van 118,3 naar 120,8; een stijging van 2,1 procent. Dit cijfer geeft weer hoeveel duurder de maand september van dit jaar was ten opzichte van september vorig jaar.

Benzine

Ten opzichte van augustus stegen de prijzen in september gemiddeld 0,1 procent. De prijswijzigingen met de grootste invloed deden zich voor in de bestedingscategorieën ‘wonen’ (-0,3 procent) en ‘vervoer en communicatie’ (+0,3 procent), door respectievelijk een daling in de categorie ‘waterverbruik’ van 5 procent; een daling bij ‘elektriciteit’ van 1 procent en een prijsstijging van benzine van 2 procent. Wel is diesel 3 procent goedkoper geworden.

Wasmachines

Ook was er een opvallende prijsontwikkeling in de bestedingscategorie ‘woninginrichting en huisraad’ (+0,3 procent). In deze bestedingscategorie valt met name de prijsstijging van ‘wasmachines en afwasmachines’ met 9 procent op. Verder vertoonde ook de bestedingscategorie ‘voeding’ (+0,3 procent) afgelopen maand een interessante prijsontwikkeling. Zowel de voedingsgroep ‘vlees en vis’ als de voedingsgroep ‘aardappelen, groenten en fruit’ werden 0,6 procent duurder. Dit kwam vooral door de prijsstijging van ‘kippenvlees’ met 2 procent. Bij de voedingsgroep ‘aardappelen, groenten en fruit’ valt een drietal prijsontwikkelingen op: enerzijds de prijsstijging van zowel ‘verse aardappelen’ als ‘appels en peren’ met 8 procent en anderzijds de prijsdaling van ‘druiven, pruimen, et cetera.’ met 11 procent.

Share this page:
« Back
Back to Top