Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Opnieuw deflatie op Aruba in november

ZATERDAG, 15 DECEMBER 2012

ORANJESTAD — Consumptiegoederen en diensten zijn in november opnieuw in prijs gedaald ten opzichte van oktober. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).

De consumentenprijsindex (CPI) was 1,78 procent lager vergeleken met oktober. Tot en met november is er nu deflatie van 3,48 procent. De prijsdalingen blijven de inflatie over de afgelopen twaalf maanden naar beneden drukken naar 3,53 procent. De meeste invloed op de daling van CPI waren de lagere prijzen in de sector Huisvesting. Deze daalde namelijk met 5,29 procent. De prijzen voor Huisvesting zijn vooral gedaald door de daling in prijs van elektriciteit, gas en andere brandstof (met 15,19 procent). De prijzen voor goederen voor huishoudelijk gebruik stegen wel. Met name meubels, tapijt en andere vloerbedekkingen werden 2,14 procent duurder.

Nuts

Voor stroom betaalden consumenten in november dus fors minder; gemiddeld 306,75 florin per gezin , ruim 56 florin minder dan een maand daarvoor. De gemiddelde prijs voor water bleef gelijk op 137,05 florin. Olie op de wereldmarkt daalde met 3,95 procent vergeleken met oktober (86,48 dollar tegenover 90,08 dollar). De brandstofprijzen namen ook af, met 4,48 procent voor benzine en 1,10 procent voor diesel.

Voedselprijzen stegen licht 0,04 procent. De energie-index (utiliteiten, brandstof) steeg met 3,65 procent, maar die prijsstijging is fors lager (8,12 procentpunt) dan de prijsstijgingen die zich in dezelfde periode vorig jaar voordeden (11,77 procent).

Share this page:
« Back
Back to Top