Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

IMF vindt Suriname voorbeeld voor Caricom

11/01/2013

PARAMARIBO – “Ondanks de wereld economische crisis heeft Suriname goede aanpassingsprogramma’s gereed om een ommekeer in de economie te brengen.” Zo uiten financiële deskundigen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zich lovend over maatregelen van de regering-Bouterse om de valutamarkt te stabiliseren, prijsstijgingen te drukken en belastinginkomsten te verhogen.

Het gaat in het bijzonder om de devaluatie van de nationale munt in 2011 en het verhogen van belastingen op brandstof, alcohol, tabak en casino’s. “Surinames ervaring is een positief voorbeeld voor het Caribisch Gebied van hoe belangrijke en uitgebreide macro-economische aanpassingen mogelijk zijn mits zij goed ontworpen en tijdig worden doorgevoerd”, stellen de IMF’ers.

De maatregelen zouden nodig zijn om de effecten van de wereldcrisis op te vangen. Met name tussen 2009 en 2010 daalden de inkomsten uit de mijnbouwsector, terwijl prijzen en de valutakoersen omhoog gingen.

Voorzitter Waddie Sowma van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) beaamt dat de aanpak tot nu toe effectief is geweest. “Ik kan zeggen dat vanuit de Centrale Bank men de vinger goed op de pols houdt en vooruit speelt op zaken die zouden kunnen komen. Daarom hebben wij in 2012 de vruchten kunnen plukken”, stelt de VES-voorzitter.

Over toekomstige plannen om de hoge preferentie voor valuta en het probleem van enorme schulden onder burgers aan banden te leggen, is hij ook positief: “Ik ben ervan overtuigd dat de ideeën die er zijn ook in de toekomst hoogstwaarschijnlijk voor voldoende rust op de financiële markt zullen zorgen.”

Hoewel het IMF ook het strakke financiële beleid van de overheid goed vindt, waarschuwt Sowma dat er niet alleen gedacht moet worden aan investeringen in de consumptieve sfeer. Sociale voorzieningen zouden niet oneindig door moeten gaan. “De bedoeling moet zijn om mensen uit armoede in eerste instantie te helpen naar een hoger niveau”, aldus de econoom.

Share this page:
« Back
Back to Top