Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

'Honderden mensen' op Bonaire leveren stempas in

13 maart 2017

Ook Bonaire gaat woensdag naar de stembus. Het eiland is een bijzondere gemeente die direct valt onder Haags gezag. Ruim 10.000 kiesgerechtigden hebben daarom net als iedere andere Nederlander van 18 jaar en ouder een stemkaart in de bus gehad. Maar veel animo om te stemmen is er niet.

“Hier op Bonaire stem je op een persoon, niet op een programma”, zegt een vrouw die met boodschappen uit de supermarkt komt. “Ik ken niemand, op geen enkele kieslijst. Wie van de partijen in Nederland vertegenwoordigt Bonaire in Den Haag? Niemand toch! Ik ga niet stemmen.”

Tweede Kamerlid Jeroen Recourt van de PvdA en kandidaat-Kamerlid Antje Diertens van D66 zijn de enige politici die langskwamen op Bonaire. Verder wordt op het eiland geen campagne gevoerd. Geen verkiezingsborden in Kralendijk, laat staan verkiezingskoorts. Wel staan er verspreid over Kralendijk zelfgemaakte protestborden langs de kant van de weg.

Daarop wordt de bevolking opgeroepen om niet te stemmen. Ook staat te lezen dat Nederland de bestuurlijke bezetting van Bonaire moet beëindigen: ‘Stop Dutch apartheid.’ De borden zijn gemaakt door James Finies van de actiegroep Nos ke Boneiru bèk (Wij willen Bonaire terug).

“Nederland heeft van ons tweederangsburgers gemaakt”, zegt Finies. “Wel meteen de belastingen op Nederlandse manier herstructureren en innen, maar niet de uitkeringen en pensioenen aanpakken. Nederland meet met twee maten.”

Bij de vorige verkiezingen in 2012 konden 10.000 mensen stemmen op Bonaire. Er kwamen maar 2500 mensen opdagen, van wie 500 blanco stemden. “Ik roep de mensen nu op helemaal niet te gaan stemmen. In plaats daarvan kunnen zij hun stemkaart bij mij inleveren. Zo kan ik laten zien dat heel veel mensen de Nederlandse overheersing zat zijn.” Volgens Finies hebben al honderden mensen hun stemkaart bij hem ingeleverd.

Voor Finies is het duidelijk dat 150 Kamerleden gekozen worden door 16 miljoen Nederlanders. “Als iedereen gaat stemmen op Bonaire, heb je nog maar een kwart zetel binnen, dat is geen democratie”, concludeert hij. “Bovendien, door het tijdsverschil van vijf uur zijn onze stembussen nog open, terwijl de uitslag in Nederland al bekend is. Hoezo telt iedere stem?”

Bron: NOS Nieuws, Nederland

Share this page:
« Back
Back to Top