Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Grootschalig onderzoek naar hart- en vaatziekten in Suriname

DE WARE TIJD:

22/12/2012

PARAMARIBO – Voor het eerst wordt in Suriname een grootschalig onderzoek gedaan naar hart- en vaatziekten. In januari start Stichting Helisur officieel met het onderzoek dat niet alleen nationaal, maar internationaal belangrijke data zal opleveren over het gezondheidsprofiel van de Surinamer. Cardioloog Glenn Oehlers is de drijvende kracht achter dit project.

Hij vertelt dat nu alles in place is om echt te starten. “We hebben een voorbereidingsperiode gehad van vier jaar”, zegt Oehlers. Velen beseffen volgens hem nog niet hoe belangrijk dit project is. Na vijf jaar, want zolang loopt het project, zullen er 1.800 tot 2.000 mensen in Paramaribo volledig zijn onderzocht op alles wat met hart- en vaatziekten te maken heeft. “Dus ook de voeding, het voedingspatroon en de fysieke conditie van de Surinamer”, legt de hartspecialist uit.

Het project kon eerder niet beginnen, omdat de census aan de gang was en het wettelijk verboden is om twee huishoudonderzoeken gelijktijdig te doen. Er is een periode vóór en na zo’n census gekoppeld alvorens een ander soortgelijk onderzoek mag worden uitgevoerd. Stichting Helisur is voor haar project een samenwerking aangegaan met het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). “Er zal gebruik gemaakt worden van de ervaring en telblokken van het ABS”, laat Oehlers weten. Ook met de Anton de Kom universiteit van Suriname wordt samengewerkt.

Samenwerking AMC

Het Helisur (Healthy Life in Suriname) onderzoek is opgezet voor Surinamers in Suriname in de leeftijdsgroep van 17 tot 70 jaar. De onderzoekers willen meer te weten komen over de oorzaken, de ontwikkeling en het voorkomen van hart- en vaatziekten. In Suriname overlijdt gemiddeld een op de drie Surinamers jaarlijks aan een vorm van deze ziekten. Na vijf jaar zullen de vragen zijn beantwoord waarom Hindoestaanse Surinamers meer kans hebben op suikerziekte en waarom Creoolse Surinamers eerder hoge bloeddruk krijgen. De verkregen data moet er ook toe leiden dat de behandeling van deze ziekten kan worden verbeterd.

Een soortgelijk onderzoek vindt ook in Amsterdam, Nederland, plaats onder de naam Helios. Dat onderzoek richt zich op de allochtonen in Amsterdam en moet onder andere uitwijzen wat de invloed van migratie is op de gezondheid. “Het is de motor achter dit onderzoek geweest, die het zaad voor het project in Suriname in principe heeft gezaaid”, zegt Oehlers. Zijn Nederlandse collega Lizzie Brewster doet het onderzoek voor het AMC Amsterdam. De data van beide onderzoeken zullen worden uitgewisseld. “Maar we zullen wel letten op de intellectuele eigendom van de data, het is ons onderzoek en onze data”, benadrukt Oehlers.

Samenwerking SWOS

Intussen heeft ook de vakbond binnen Staatsolie Maatschappij Suriname NV, de SWOS, zich verbonden aan het project. “Het gaat om de totale gemeenschap en het is een zeer waardevol onderzoek,” zegt SWOS-voorzitter Lloyd Read. Het project kost veel geld en aangezien het om het algemeen en groter belang gaat, voelt de SWOS zich verplicht daar zijn bijdrage te leveren. De werknemers van het oliebedrijf geven maandelijks een deel van hun loon voor sociale projecten. Het totaal van SRD. 24.000 is door een samenwerkingsovereenkomst gegeven aan de stichting Helisur. Beide partijen zullen gaandeweg het onderzoek nagaan waar de vakbond kan helpen.

“Als het onderzoek is afgelopen, zullen tegelijkertijd ook zes personen hun mastertitel hebben behaald op dit project”, zegt een enthousiaste Oehlers. Drie van de Medische Faculteit en drie van de richting Fysiotherapie.

Share this page:
« Back
Back to Top