Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Groei economie Suriname 4,7 procent in 2013

DE WARE TIJD:

15/12/2012

PARAMARIBO – Suriname blijft ook in 2013 in de kopgroep voor wat betreft economische groei onder Caribische landen. Het land zal groeien met 4,7 procent vergeleken met 3,8 procent dit jaar. Dit voorspelt de economische werkarm van de Verenigde Naties (Eclac). Alleen de economie van Haïti en van Guyana zullen iets harder groeien. Zwaargewichten als Trinidad and Tabago, Jamaica en de Bahamas zullen het minder goed doen, maar toch beter dan 2012. Als geheel zal de regio herstellen van dit teleurstellende jaar, volgens de Eclac.

“De stijging volgend jaar is bijna logisch gelet op de investeringen die er voornamelijk in de goudsector aan zitten te komen”, luidt de reactie van de voorzitter van de Vereniging van Economen in Suriname (VES) Waddie Sowma. Hij doelt op de overeenstemming die de Staat heeft bereikt met goudmultinationals Iamgold en Newmont die goed is voor ruim 1,2 miljard US dollar aan investeringen.

Nadat het parlement goedkeuring heeft gegeven aan deze deals zullen lokale investeerders kunnen profiteren door diensten aan te leveren aan deze multinationals. Ook de plannen van bauxietmaatschappij Suralco stemmen goed. “Bedrijven anticiperen nu reeds hierop om samen te werken met deze ondernemingen”, zegt Sowma.

Hij nuanceert het enthousiasme door op de olieplannen van de Verenigde Staten te wijzen. De grootste economie ter wereld gaat haar eigen olievoorraden aanspreken om de prijs omlaag te krijgen. Dit zou een rechtstreekse impact op Suriname kunnen hebben, omdat Staatsolie ‘s lands belangrijkste verdiener is met haar ‘zwarte goud’. Het staatsbedrijf doorbreekt de één miljard US dollar grens aan inkomsten dit jaar vanwege de hoge olieprijzen.

De Eclac wijst er verder op dat de regio en Latijns-Amerika het op economische gebied het beter zullen blijven doen, ondanks de economische crisis in de Verenigde Staten, Europa en tegenwoordig China. Argentinië en Brazilië zijn de verwachte dragers. De afhankelijkheid van ontwikkelingen in de rijke landen blijft echter sterk. Paraguay is de verrassing van Zuid-Amerika. Na een zware inkrimping van de economie dit jaar, klimt dit land naar een groei van 8,5 procent. De verwachting voor Haïti worden alom verwelkomd na alle natuurrampen en sociaal maatschappelijk onrust.-.15/12/2012

Share this page:
« Back
Back to Top