Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Gratis zorg Medische Zending bekeken door ACP/EU parlementariërs in Suriname

DE WARE TIJD:

29/11/2012

Paramaribo – Een dertig leden tellende delegatie van ACP/EU- parlementariërs heeft tijdens een veldbezoek aan de Medische Zending (MZ) interesse getoond voor het gratis zorgsysteem van de stichting. De groep kreeg maandag een rondleiding op het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum te Powakka. Daar is gevraagd of het, met het oog op de duurzame financiering van dit systeem, gratis zorg nog lang kan worden geboden.

Geld

Directeur Edward van Eer lichtte hierover toe: “De financiële steun van het Global Fund is goed gebruikt om malaria terug te dringen. Global Fund is een internationale financiële instelling voor de preventie en behandeling van hiv en aids, tuberculose en malaria. Hierdoor zijn de chronische ziekten meer op de voorgrond gekomen en zal er dus meer preventief moeten worden opgetreden tegen deze chronische ziekten.” Daarom kan volgens Van Eer de steun van Global Fund dringend gebruikt worden voor versterking van geïntegreerde gezondheidssystemen waarbinnen het werken aan preventie middels gezondheid bevorderende activiteiten en de bevolkingsparticipatie een belangrijke rol moeten spelen. “Global Fund zou meer geld kunnen geven voor de versterking van de geïntegreerde Primary Health Care aanpak”, zei de directeur. Stichtingsbestuursvoorzitter, Centhia Rozenblad, hield de gasten voor dat de MZ vanwege de overheidssubsidies het beleid van gratis zorg hanteert. “We laten het aan de regering over om zelf te besluiten of er een systeem van betaling moet wordt ingevoerd.”

Rondleiding

In dit ressort bezoeken per maand gemiddeld 210 patiënten de poli en gemiddeld vijftig zieken worden er per week voor observatie opgenomen. Van Eer gaf aan dat de situatie momenteel gemiddeld één dokter per 10.000 mensen is voor het gehele binnenland. De zes MZ-artsen moeten de zorg van ongeveer zestigduizend bewoners ter hand nemen. Tijdens de rondleiding op de poli en de vergadering in de recreatiezaal stelden de gasten vragen over onder andere de bestrijding van malaria, het drainagesysteem, drinkwatervoorziening in Powakka, de noodzaak van een ‘standby’ ambulance voor patiënten transport, en of MZ samenwerkt met traditionele genezers. Dorpsleider, Biswane, vertelde de bezoekers dat de bewoners blij zijn met de gratis zorg. Eerder moesten de mensen lang reizen naar de polikliniek op Paranam voor zorg.-.

Share this page:
« Back
Back to Top