Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Gezondheidsbureau rekent op Surinaamse gemeenschap

DE WARE TIJD:

20/11/2012

PARAMARIBO – Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) rekent op de gemeenschap als het gaat om nieuwe ziekten ‘snel aan de kaak te stellen’. Dat zei BOG-directeur Lesley Resida zondag bij de viering van het 85-jarig bestaan van de gezondheidsorganisatie.

“We moeten nieuwe ziektes verwachten met de potentie een wereldwijde epidemie te veroorzaken,” zei Resida. “Zoals HIV/aids en de vogelgriep de wereld teisteren, zullen voortdurend ook andere ziektes de kop opsteken. Maar in samenwerking met het publiek kunnen we de ziektes sneller bestrijden”,

Volgens hem heeft het BOG op die manier al baanbrekend werk verzet bij het uitroeien van infectieziekten als trachoom, cholera, filaria (‘bigi futu’), gele koorts en kinderverlamming. Ook malaria, bilharzia, tuberculose en ondervoeding zijn tot beheersbare proporties teruggedrongen.

Maar we zijn er nog niet, zegt Resida. Door slecht onderhoud van de omgeving wordt het BOG de laatste decennia geconfronteerd met de Ziekte van Weil en dengue. Ook tuberculose en filaria dreigen weer de kop op te steken. En behalve de infectieziekte hebben leefstijlziekten als suikerziekte, hoge bloeddruk en kanker zich genesteld in de samenleving. Deze vormen al jarenlang de belangrijkste doodoorzaak in Suriname.

Share this page:
« Back
Back to Top