Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

‘Gevecht’ Algemene Ziektenkosten Verzekering draait om ruim SRD 300 miljoen in Suriname

30/01/2013

PARAMARIBO – De komst van een Algemene Ziektenkosten Verzekering (AZV) mag breed gedragen zijn, maar niemand wil zonder meer inleveren op hun aandeel in de ruim Srd 300 miljoen die jaarlijks in de medische branche circuleert. Partijen zijn het wel met elkaar eens, dat het huidige systeem slechts de medische top bevoordeelt, terwijl ziekenhuizen niet eens nieuwe beddenlakens kunnen kopen.

“Ziekenhuizen houden een habbekrats over en lijken in dienst te zijn van medische toppers. Aan de andere kant worden burgers geconfronteerd met enorme prijzen voor medicamenten”, benadrukt ex-gezondheidsminister Celsius Waterberg tegenover de krant. Zonder oplossing van deze fundamentele problemen zal het AZV volgens hem niet eens met een verhoging van de tarieven succesvol zijn.

Medicamenten

Apothekers berekenen hun winstmarge op basis van de prijs van het medicament. “Hoe duurder het medicijn hoe hoger de prijs”, volgens Waterberg. Dit zou overfacturering zelfs stimuleren. Er moet volgens hem overgestapt worden naar een vaste prijs voor elk recept.

Parlementariër Rabin Parmessar heeft vaker in het parlement geklaagd over prijzige geneesmiddelen. “In sommige gevallen zijn wij achtmaal duurder”, berekent hij.

Het is ook bekend dat smokkel uit Guyana hierdoor wordt gestimuleerd. “Als Guyana goed- koop kan inkopen, kunnen wij het ook”, benadrukt Waterberg. Hij is ook niet te spreken over het feit dat farmaceuten niet investeren in het binnenland. Daarom, vindt hij, zou het Staatsziekenfonds (SZF) dat moeten doen in afwachting op particulieren.

“De vaste winstmarge moet wel kostendekkend zijn als wij van het huidige systeem afstappen. Aan de andere kant worden goedkopere medicijnen daardoor duurder”, zegt de voorzitter van de Vereniging van Apotheekhouders(VVA) Vinod Sewbarat- missier. Het zou volgens hem niet rendabel zijn om dezelfde service in het binnenland te leveren als in Paramaribo. De Regionale Gezondheidsdienst en Medische Zending vindt Sewbaratmissier voldoende.

Vaste dienst

De voorzitter van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) Pieter Voigt is het eens dat de structuur binnen ziekenhuizen anders moet. Hij ziet wel muziek in het voorstel van Waterberg datspecialisten bij verpleeginstellingen tegen gedegen salarissen in vaste dienst moeten treden.

Daardoor haalt het hospitaal geld binnen en zal in staat zijn zichzelf te onderhouden.

Gesjoemel

De grootste aderlating binnen de gezondheidszorg blijft volgens Voigt de on- en minvermogenden groep. Het zou publieksgeheim zijn dat de politiek er misbruik van maakt om gunsten te verlenen in deze branche. Bovendien zou het systeem ook vol zitten met personen die niet horen in deze categorie. Zonder een gedegen plan om de kosten in AZV verband te dekken zou deze groep nog grotere financiële problemen opleveren.

“Men wil medici afschilderen als geldwolven. Maar wij allemaal hier zouden veel meer in het buitenland kunnen verdienen, maar kiezen bewust voor Suriname”, aldus de hartchirurg.

Sewbaratmissier benadrukt ook dat zijn organisatie al vijftig jaar het belang van het volk dient.-.

Share this page:
« Back
Back to Top