Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Geldovermakingen toegenomen in crisisjaren

25/05/2017

PARAMARIBO – Surinamers in het buitenland hebben hun familieleden in Suriname niet in de steek gelaten de afgelopen twee jaar toen de financiële crisis het zwaarst speelde. “Geldovermakingen zijn fors toegenomen. Vooral vanaf vorig jaar zien wij een toename van minimaal 50 procent in geld dat naar familie en vrienden in Suriname wordt gestuurd”, bevestigt Ramon Hooplot, directeur van Caritransfer, vertegenwoordiger van Western Union.

Hij zegt dat er ook veel meer geld dan voorheen uit Suriname naar het buitenland wordt gestuurd. “Wat uit Suriname vertrekt, mag ook niet onderschat worden. Vooral vanwege de toename van het aantal Haïtianen in het land, zien wij dat vaak kleine bedragen gestuurd worden naar familie en vrienden in Haïti”, zegt hij. “Suriname is veranderd. Het gaat al lang niet meer alleen om het geldverkeer met Nederland.”

Voor de overmakingen uit Nederland ziet hij twee redenen. “Het is ten eerste niet meer mogelijk om in Suriname geld te pinnen van je rekening in Nederland. Hierdoor zijn mensen in Suriname afhankelijk van familie en vrienden in het buitenland om geld namens hen te lichten en te versturen via kantoren als de onze. Sommigen maken gebruik van online transacties.”

De tweede reden voor de toename is dat vooral Suri-Nederlanders veel meer geld naar Suriname begonnen te sturen. “Mensen hebben kennelijk een beroep gedaan op hun familie en vrienden in het buitenland voor financiële ondersteuning vanwege de crisis.”

Het Internationaal Monetair Fonds heeft in een rapport dat vrijdag is uitgebracht over de economische perspectieven van de Amerika’s en het Caribisch Gebied gezegd, dat overmakingen een sterk verlichtend effect hebben op de aanhoudende crisis. Het fonds adviseert regeringen in ontwikkelingslanden om overmakingen zelfs goedkoper te maken vanwege het positieve, sociale en economische effect.

Bron: de Ware Tijd, Suriname

Share this page:
« Back
Back to Top