Select region: 

As of June 2017 all Government News has been added to the Government News Archive. We look forward to providing you with more services through our Government Publications. Stay tuned for more insights on our new website releasing soon.

Geen orthopedische zorg bij basisverzekering op Curacao

VRIJDAG, 03 MEI 2013

WILLEMSTAD — De orthopedische werkplaatsen Curaçao Orthotics and Prosthetics (COP) en Sentro Orto-Físiko Kòrsou (SOFK) zijn per 1 mei 2013 gestopt met de dienstverlening aan cliënten die verzekerd zijn via de basisverzekering ziektekosten (bvz).

Reden hiervoor is het uitblijven van een aanpassing van de prijslijst voor orthopedische kunst- en hulpmiddelen, ondanks alle signalen vanuit de sector. Op dit moment hanteert uitvoeringsorgaan de SVB een sterk verouderde prijslijst, waardoor de werkplaatsen substantieel verlies lijden. Dit staat een gezonde bedrijfsvoering in de weg, aldus de twee organisaties in een persbericht.

Philip Martis, directeur van de SVB, betreurt het besluit van de orthopedische werkplaatsen. “Het draagt niet bij tot een oplossing”, zegt Martis. “We weten dat de orthopedische werkplaatsen, net als de apothekers, een probleem hebben met de tarieven, maar wij hebben ons ook te houden aan de tarieven. Daarvoor moeten ze bij de overheid zijn. Wij kunnen de tarieven niet aanpassen”, aldus Martis.

De SVB-directeur vindt het vervelend dat patiënten hierdoor geen zorg meer krijgen. “Maar als we hogere tarieven krijgen dan kunnen wij niet betalen. Er zijn tekorten in de gezondheidszorg die opgelost moeten worden, zo zitten we in een vicieuze cirkel.”

Niet alle leveranciers van orthopedische hulpmiddelen op het eiland ondersteunen de actie van COP en SOFK. Zorgwinkel Pro Kuido levert met goedkeuring van de SVB nog steeds kleine hulpmiddelen, zoals looprekken en krukken.

Share this page:
« Back
Back to Top